Om at skære ned på plasticforbruget

I løbet af de sidste ti år er der produceret mere plastic end hele sidste århundrede.

Bare i år kommer hver eneste person på jorden til at bruge 136 kilo engangsplastic, som de derefter smider ud.

Vi bruger 2 mio. plasticposer i minuttet.

Ovenstående fakta stammer fra filmen A Plastic Ocean, som jeg lige har set på Netflix: En virkelig god og virkelig deprimerende dokumentar om vores globale plasticforbrug (Ligesom Leonardo DiCaprios klimadokumentar Before The Flood er den én af den slags dokumentarer, som jeg har skulle tage et par måneders tilløb til at se, fordi jeg ved, at jeg kommer i virkelig dårligt humør efter filmen)

Filmen stiller spørgsmålet: Hvordan kan man lave et engangsprodukt af et ikke-nedbrydeligt materiale? Næsten hver eneste stykke produceret plastic findes stadig på jorden og kun en brøkdel af det plastic, vi producerer, bliver genbrugt. Når vi smider plastic ’ud’ i skraldespanden, forsvinder det ikke af den grund – det lander bare et andet sted. Ofte i havet. Lige nu ender 8 mio. tons plastik hvert år i verdens havene. Det svarer til, at der bliver tømt en skraldebil ud i havet hvert minut året rundt.

Fortsætter forureningen af verdenshavene med plastik som hidtil, vil der – ifølge nogle estimater – være mere plastik end fisk i verdenshavene i 2050.

Jeg fik lyst til at se dokumentaren, efter at have set denne video, som gik viralt sidste uge, som viser massive mængder af plastic flyde rundt i Det Caribiske Hav. Videoen fik mig til at tænke lidt over mine egne vaner.

Indtil for et års tid siden, har jeg aldrig har tænkt på mit eget plasticforbrug. Jo, jeg tager et stofnet med til mine indkøb, jeg køber aldrig vand fra flaske, og jeg sorterer mit plasticaffald, så det ikke kommer i husholdningsaffaldet. Åbenlyse småting, som giver mening.

Men: Køber jeg ti stykker frugt, så putter jeg dem i én af supermarkedernes tynde, dårlige plasticposer. Jeg børster tænder med plastictandbørster, ligesom alt mit grøntsagsindkøb er pakket ind i plastic, plastic som ender direkte i skraldespanden, når agurken bliver pakket ud derhjemme, Og det bliver samlet set til virkeligt meget plastic hvert år, åbenbart 136 kilo årligt, ifølge dokumentaren.

I dag tænker jeg til gengæld virkelig meget over det, og senest i går kiggede jeg undrende på den økologiske squash, jeg købte i supermarkedet, hvor producenten åbenbart har fundet det essentielt at pakke den ind i plastic. Ligesom tomatbakken. Og agurken. Osv. Det giver ingen mening.

Jeg har tænkt over, hvor jeg selv kan ændre på forbruget. Og man skal som bekendt starte i det små:

  • Så nu har jeg købt bambustandbørster til hele familien i 100% nedbrydeligt materiale. (Man forbruger virkelig mange tandbørster i løbet af at liv)
  • Jeg har købt et lille stofnet til frugt i supermarkedet, som kommer med i stofposen til indkøb. Det bliver til mange små plastposer hvert år, som kan undgås.
  • (I samme ombæring købte jeg genbrugelige bomuldsvatrondeller, som kan vaskes efter brug, hvilket er billigere og meget mere miljøvenligt.)
  • Jeg undgår så vidt muligt at bruge fryseposer til opbevaring, og gør jeg det, bliver de som oftest genbrugt.
  • Og så leder jeg pt efter en gårdbutik eller lignende sted, hvor jeg fremover kan handle lokalt frugt og grønt ind, som kan komme direkte i et net.


Tandbørsterne, vatrondellerne og stofposen er købt her og kom i øvrigt uden et eneste stykke indpakket plastic.

Det er små ting, men det er en start. Jeg håber, (hvis ikke I er lige så langsomme som jeg) at I vil overveje at gøre det samme. Og ikke mindst se dokumentaren.

Har du også læst

2 kommentarer

  1. Rigtig fin og vigtig blog, Ditte. Held og lykke med den og barsel. Hvis I nu skulle være så heldige at få et barn, der sover regelmæssigt, så lær at strikke og hækle (hvis du ikke altså ikke allerede kan?). Så kan man strikke eller hækle karklude, håndklæder og vatrondeller. Hyggeligt og godt for hjerne og miljø

    1. Tak, Stefanie! Jeg kan hverken hækle eller strikke, så det bestikker jeg andre til 🙂 Men måske jeg skal til at lære det.

Leave a Reply