Hvorfor er det en menneskeret at flyve fem gange om året?

Jeg læste engang en forsker udtale til Politiken, at en ferie til Thailand t/r forurenede lige så meget, som hvis et hus stod tændt uafbrudt i 70 år. Det faktum gjorde, at forskeren aldrig selv fløj og udelukkende tog bilen på ferien. Jeg var overrasket over at se på skrift, hvor meget flytrafikken svinede. Og beundrende over for det faktum, at forskeren var så idealistisk, at han definitivt havde fravalgt flyrejserne.

Efter jeg har læst artiklen, har jeg undret mig over, hvordan det kan være, at langt de fleste af os fortrænger fakta, når det kommer til flyenes bidrag til co2-udledningen. Ifølge artiklen her står flyvning for to procent af verdens samlede CO2-udledning og for 12 procent af den samlede udledning ved transport.

De fleste af os i middelklassen, som jeg selv er den del af, køber gladeligt økologi. Vi cykler til arbejde i storbyerne som aldrig før ligesom kødfrie dage og vegetar-retter bliver mere og mere normalt for den gængse dansker. Men når talen kommer over på flytransport, ser prioriteterne staks helt anderledes ud. Her virker det til, at vi ikke har samme betænkeligheder ved at flyve til massevis af halve dages konferencer i udlandet, til skiferier, storbyferier, vinterferier, påskeferier og shoppingferier – you name it.

Ligesom alle i 90’erne havde ret til et fedt køkken, så har alle i dag ret til endeløse flyrejser hvert år.

Og det undrer mig. At vi har så stærke holdninger og meninger til, hvad vi putter i munden, og hvordan vi behandler dyr. Men når det kommer til flytrafikken, fortrænger vi de grelle fakta.

Og hvorfor egentlig? Fordi det er vores ret at flyve fem gange om året? Fordi der er vigtige møder i udlandet, som vi absolut skal holde fysisk? Fordi det er essentielt med ferier i udlandet hvert år? Hvorfor er det, at den tur, vi lige har booket til New York ingen Co2-kvaler giver, mens de fleste af os aldrig kunne drømme om at fylde badekarret op hver anden dag, eller ikke købe sparepærer til det nye hus? Vi ser på miljøsvin som nogle, der smider skrald ud af bilens vindue og dem, som ingen betænkeligheder har ved at smide batterier i husholdningsaffaldet. Men hvad med flypassagererne – måske vi skulle til at omdefinere begrebet lidt.

I forbindelse med research til en kommende artikel, stødte jeg på et citat fra filminstruktør Phie Ambo, som virkelig rammer plet. Og som jeg i den grad selv føler mig ramt af.

”Det paradoksale er at dem, der stemmer Dansk Folkeparti, er dem, der flyver mindst, og de har et lavere forbrug, fordi de har en lavere indtægt. Så vi i den kreative klasse burde takke dem for, at de ikke har det som en menneskeret, at de skal til Thailand hvert år på juleferie. Det skal man nemlig i den kreative klasse. Man køber økologisk, men synes, at man trænger til noget varme, sol og oplevelser. Og så rejser hele familien til Thailand eller New York. Det fortjener vi,” siger filminstruktør og grundlægger af Den Grønne Friskole, Phie Ambo til Information.

Jeg er selv én af dem, som meget nødigt vil undvære en ferie i udlandet i de mørke, lange vintermåneder, og jeg vil også meget gerne have mulighed for at enkelt storbyferie i løbet af året. Men ét af mine nytårsfortsætter er at skære ned. Løsningen er selvfølgelig heller ikke, at vi aldrig skal tage flyet, ligesom der er masser af tilfælde, hvor familier og venner bor adskilt, og hvor det ikke er så sort/hvid. Jeg taler udelukkende om de mere lystbetonede og selvrealiserende rejser år efter år.

Til en start, og mens vi venter på evt. Co2-afgifter på fly, kunne vi begynde at tænke over vores fælles ansvar og skære lidt ned på flyrejserne. Så vi tager tre flyrejser om året i stedet for fire. En ferie i Thailand hvert tredje år i stedet for hvert andet. Eller måske den helt radikale: Et år helt uden flyrejser, men hvor ferien kun holdes i nærområder? Det vil være en start.

Har du også læst