Nye juletraditioner

Det er en sjov ting, det der med juletraditioner.

I år skal vi for første gang holde jul i vores eget hjem, hvilket jeg glæder mig meget til. Jeg glæder mig til at være vært, selv at skulle stå for maden (selvom jeg har udliciteret and og sovs til svigerfamilien for at være på den helt sikre side) Men mest af alt glæder jeg mig til at kunne tage julen i eget tempo i eget hjem og ikke bruge dagene op til julen på transport, hvilket er ret bekvemt for en højgravid.

At skulle holde jul i eget hjem har sat lidt tanker i gang om, hvilke juletraditioner vi selv vil holde fast i og tilføre. Men også ændre lidt på. Som noget helt nyt i år forsøger vi at skrue lidt ned for gaveræset herhjemme ved enten

  1. at give vintage-gaver, altså ting, som før har været i brug,
  2. at give hjemmelavede gaver (strik, DIY-projekter) eller
  3. at give oplevelser, som koncerter, restaurantbesøg, biografbilletter etc.

Altså ingen nyproducerede ’ting’ – i hvert fald som udgangspunkt. Vi skal holde jul med min svigerfamilie, og de er heldigvis med på ideen. Det synes jeg er ret sejt. (Jeg har også skrevet lidt om ikke at købe nye ting til jul her på Sustain Daily)

Jeg har det ret ambivalent med julegaver. Jeg kan godt lide at give gaver, men omvendt har jeg det stramt med at skulle ud at købe en bestemt stavblender i Imerco eller endnu en LEGO-pakke, fordi det hurtigt bliver ret upersonligt og fordi, mange af os, bare selv kan gå ud at købe de ting, vi nu står og mangler. I stedet bliver det, sat lidt på spidsen, noget med, at ”vi mangler jo egentlig en stavblender – det kan vi ønske os af forældrene, og så giver vi i stedet dem det Royal Copenhagen-stel, der står på ønskesedlen” – og så går det ligesom op. Det er lidt noget andet med fødselsdage: Her er det én person, der er i centrum – modsat juleaften.

Jeg er klar over, at der selvfølgelig er mange personlige gaver i spil også til jul, men ovenstående er en situation, jeg tit har oplevet at stå med i sidste time inden lukketid, og derfor har det været virkelig rart ikke at skulle på julegaveshopping med tusinde andre en lørdag formiddag eller at skulle gå efter en bestemt gave på en ønskeseddel, men i stedet vende gaveshowet lidt på hovedet.

Dels har det været mindre stressende, og dels synes jeg, at de gaver, vi giver i år, er valgt med større omhu og med et personligt afsæt, fordi de ovenstående tre punkter stiller større krav til opfindsomheden. Om modtagerne så er lige så begejstrede, det er en anden sag. Det håber jeg. Jeg ved i hvert fald, at min snart tre-årige søn er ligeglad med, om han får nyt eller brugt LEGO.

I år har jeg heller ikke købt noget gavepapir overhovedet. Jeg har brugt nogle gaveæsker, vi havde i forvejen og som forhåbentlig kan genbruges, og så har jeg i et par måneder samlet på fine avis-forsider og gemt dem. (Og selvfølgelig sørget for at hverken Trump eller generelle negative-nyheder er en del af gaveindpakningen 🙂 ) Kombineret med gamle gavebånd, som jeg som en anden fanatiker hver juleaften går meget op i at samle ind, synes jeg faktisk gaveindpakningen er blevet ret fin.

Jeg læste her, at vi i Danmark bruger 825 ton julegavepapir hvert år, hvilket kræver store mængder af træ, vand, kemikalier og energi at producere, og som så ender direkte i skraldespanden efter brug. Det er ret ulogisk i mine ører, og det gider jeg ikke rigtig bidrage til.

Om vi fortsætter med ovenstående tradition næste år ved jeg ikke, men det håber jeg. Det har været sjovt og mindre stressende at skrue ned for forbruget og op for opfindsomheden.

Med ønsket om en rigtig glædelig jul – uanset hvilke juletraditioner, I måtte have.

 

 

 

 

 

 

Har du også læst

Leave a Reply