Vil du redde klimaet? Så drop at få børn

’Vil du redde klimaet? Så drop at få børn’ var en overskrift jeg læste for et års tid siden i Berlingske. Børn er, udover kød, bil, flyrejser, dét, der sviner allermest.

Hvis man vælger at få et barn mindre, sparer det 58,6 ton co2 årligt. Til sammenligning sparer man blot 0,21 ton ved omhyggeligt at genbruge et helt år, viser en rapport fra Lunds Universitet. (Hvis Parisaftalens klimamål skal overholdes må hver verdensborger max udlede 2 ton pr. år til sammenligning.) Med andre ord: Babyer er ret store (søde, men store) miljøsvin.

Eftersom jeg ikke selv er det største pragteksemplar i forhold til at undgå at få børn, og da der også pt. er en del i min vennekreds, der venter sig, har jeg tænkt lidt over, hvor man virkelig kan gøre en forskel på co2-regnskabet (og økonomien) i forhold til børn. De kommer her:

Genbrug, genbrug, genbrug: Vi er over 7 mia. mennesker på jorden. Tænk, hvis alle 7 milliarder skulle ud og købe NY barnevogn, NYT tøj, NY bæresele, NY Vikle, NY klapvogn, NYE uroer (fortsæt listen), hver eneste gang en ny verdensborger melder sin ankomst. Sådan er tilfældet (heldigvis) ikke – det er kun i den vestlige verden, at forbrugsfesten blomstrer ifbm. familieforøgelse.

Der er så meget udstyr og tøj derude, der er brugt få gange, som sagtens kan bruges mange sæsoner mere. Så køb brugt, og du vil – udover at spare masser af penge – også spare virkelig meget på CO2-kontoen, fordi tingene ikke skal produceres fra nyt. Dba.dk, og Reshopper er din ven.

Overvej børnetøj abonnement:  Hvis vi bliver ved med at købe og smide væk, får det store konsekvenser for vores børns liv. Det er udgangspunktet for Viggas børnetøjs-abonnement, som gennem deres cirkulære ide, tilbyder børnetøj på abonnement til rimelige penge. I de første mange måneder kommer babyer kun til at bruge en tøjstørrelse meget få måneder, inden tøjet skal skiftes ud til en større størrelse. Og hvis man tænker på, at dyrkningen af 1 kg ren bomuld fra frø til høst ifølge Verdensnaturfonden kræver over 20.000 liter vand, er det selvsagt rigtig meget vand, der går til spilde. Det fortjener en gentagelse: 1 kg bomuld kræver 20.000 liter vand.

Jeg har selv brugt Vigga til begge børn, og er vild med alt ved konceptet. Det er lækkert tøj i virkelig god kvalitet, man kan selv vælge farver og antal tøjstykker, og når babyen er vokset ud af tøjet, sender du tøjet retur og får automatisk en ny sending. Det fungerer upåklageligt.

Et andet børnetøjsabonnement, der er kommet på markedet er Rebuybaby. Samme koncept men hvor Vigga er specielt designet tøj kun til Vigga-kunder, så kuraterer Rebuybaby forskellige designer-mærker i deres børnetøjsabonnement. Hvis man har mulighed for at købe brugt tøj eller arve fra familie eller bekendte, er det jo blot endnu bedre.

Plastic-poser til flere hundede kroner: En kæmpe fejl som jeg begik de første mange måneder ved mit første barn, var at købe plasticposer til flere hundrede kroner. En navngiven kæde for babyudstyr tilbyder en gratis babypakke, hvor man får en blespand gratis med. Det er i sig selv en fin gestus. Eneste minus er at blespanden kræver specielle plasticposer, som koster omkring 180 kroner for tre pakker. Vi snakker næsten 200 kroner for plasticposer.

Vi skiftede ret hurtig ovenstående ud med en Ikea-spand med alm. plasticposer, som fungerer ligeså fint, og koster 1/20 del af, hvad ovenstående ville have kostet. Hundredevis af kroner for plasticposer er plain and simple bare spild af penge.

Undervurder ikke mængden af gaver: Som nybagte forældre kommer man som oftest til at få massevis af gaver. Især barselsgaver, når familie, venner og bekendte kommer for at se den lille ny. Husk på det, før man selv går ud og køber legetøj, tøj osv. Meget af det bliver dækket ind udelukkende på grund af gaverne. Barselsgaver, dåbs/navngivningsgaver eller fødselsdagsgaver.

Husk at du også kan følge bloggen på Bloglovin og Instagram

Ovenstående er eksempler på vintagekøb til henholdsvis børneværelset og garderopen

Har du også læst

Leave a Reply