Ugens citat: Uffe Elbæk, politisk leder fra Alternativet

I dag kommer et politisk og måske et lettere nedslående skriv – midt i disse solrige og lyse sommerdage, hvor tilværelsen kan føles ekstra let. Ikke desto mindre har jeg tænkt meget over den sidste måneds politiske udvikling. So here it goes:

For et par måneder siden – 11. maj 2018 – skrev 301 forskere en samlet kronik i Politiken under navnet ’Klimaopråb: Politikerne spiller hasard med vores fremtid”. Det var, som navnet antyder, et klart opråb til politikerne om at begynde at tage videnskaben seriøst, og at hensyn og snak om økonomisk vækst, skal underordnes hensyn til bæredygtighed, sundhed, forurening og klima, hvis vi skal undgå de værste klimakatastrofer.

Korte opsummeringer fra opråbet:

  • Vores høje forbrug og materielle velfærd udgør en voldsom miljøbelastning, Den gennemsnitlige danskeres co2-aftryk er blandt de højeste i verden: Vi flyver for meget, spiser for meget kød, har for højt et forbrug.
  • Danmark i de seneste år dumpet langt ned ad internationale lister over klimaførende nationer. Hvis alle klodens lande fulgte i vores fodspor, så ville det ikke være muligt at afværge katastrofale temperaturstigninger.

  • Hvis ikke Danmark som et rigt, demokratisk velstillet land skal gå forrest – hvem skal så?
  • Og så det vigtigste: Det er sidste sidste chance, eller hvad der svarer til en regeringsperiode, hvis vi skal redde livet på planeten, som vi kender det.

Det er altså 301 forskere – nogle af verdens førende, der konstaterer ovenstående fakta.

En måneds tid efter meldte en ny statsministerkandidat sig på banen. Uffe Elbæk med klima som primær mærkesag. Han og partiet er blevet hånet og latterliggjort blandt størstedelen af politiske kollegaer, men har alligevel stået fast på at udgøre et reelt alternativ til de to traditionelle fløje til næste valg. Det synes jeg, er så sejt. Modigt. Og nødvendigt.
Jeg håber sådan, at klimaspørgsmålet bliver altafgørende for, hvor vi sætter krydset til det næste valg.

Jeg vil opfordre alle til at læse forskernes opråb. (betalignsmur) Det er sådan et skriv, jeg ikke glemmer lige forløbet. Og i mellemtiden Uffe Elbæks kronik om sit kandidatur i onsdagens Information. (betaligsmur)

Har du også læst

Leave a Reply