Om hvorfor trætandbørster (også) kan være med til at redde verden

Forleden havde jeg en god, lang snak med en gammel veninde om klimaforandringer og fremtidsudsigterne for vores børn. Vi sad i en bil og hørte Klimatestamentet, afsnittet ’Guide til Den Gode Klimaopdragelse’, hvor en dansk klimaprofessor bliver spurgt om, hvor optimistisk fra 1-10 han er ift. fremtiden: ”10 er meget optimistisk, 0 er jorden går under i morgen”, som Anders Morgenthaler udtrykte det. Klimaprofessorens svar var 1-2. Altså meget lidt optimistisk.

Det blev udgangspunktet for en snak om, hvor meget eller lidt, vi selv som privatpersoner kan gøre.

Min veninde udtrykte en følelse af, at vores egne valg ikke batter i det store billede. At jeg, som én ud af syv milliarder, ikke kan gøre hverken til eller fra, og at der skal politiske restriktioner for at rykke på det store billede.

Jeg er uenig. Ikke ifht. politiske restriktioner, for det er selvsagt en nødvendighed for at omstillingen kan rykke væsentlig hurtigere. Men ift. at mine egne valg også rykker.

Når jeg køber en tandbørste i træ og ikke plastic, når jeg køber væsentlig mindre kød, skifter flyturen ud med tog, og når jeg skifter bomulds-vatrondeller ud med engangsversionerne – alle de der små ting, tænker jeg på, at hvis mit valg repræsenterer samtlige 7 milliarder, så er vi kommet rigtig langt. Det ved jeg selvfølgelig godt ikke er tilfældet.

En trætandbørste redder ikke verden alene, men hvis der så bare er 10 millioner på verdensplan, der tænker ligesom jeg, og det er måske mere sandsynligt, så er vi også nået langt. Og det er sådan vi skal tænke, når vi bliver i tvivl om vores egne hverdagsvalg rykker. For det gør de.

Jeg tænker tit på følgende citat fra dokumentarist og klimaaktivist Phie Ambo, som jeg interviewede i starten af året, som sagde:

”Jeg tror, at det, der lammer folk er, at de ikke tror, de kan gøre en forskel. Og det er jo en tragedie. Et samfund er jo bygget op af mennesker, så selvfølgelig kan vi gøre en forskel.”

Så det sagde jeg til min veninde. Og så spurgte hun om, hvor man kunne købe sådan en trætandbørste. 🙂

Husk at du også kan følge bloggen på Bloglovin og Instagram

Har du også læst

Leave a Reply