Jagten på det gode liv endte på 17 m2

INTERVIEW: For ni år siden boede Siff og Bjørn Jensen i et 185 m2 stort hus, havde to biler og lignede på mange måder den gennemsnitlige Familien Danmark med villa, banklån og to fuldtidsjob. I dag har de skilt sig af med 90 procent af deres ejendele, og huset er skiftet ud med et 17 m2 anneks – helt frivilligt og helt bevidst. Hvorfor? For at frigøre sig fra ting, fra gæld og for at få mere tid og nærvær med familien. Mød Siff og Bjørn Jensen til en snak om tiny living.

(Mit interview med er oprindeligt bragt hos Sustain Daily)

Sækkevis af tøj – meget af det dyrt mærketøj af mærker som Prada og Gucci – blev i foråret indleveret til den lokale genbrug på Sydfyn sammen med hundredevis af bøger, gamle dvd-samlinger, køkkengrej og legetøj. Da ca. 90 procent af Siff og Bjørn Jensens ejendele var afskaffet, var der kun det mest nødvendige og mest dyrebare tilbage – og det fik lov at komme med videre til deres nye hjem: Et 17 m2 anneks, der i tidernes morgen har huset et hønsehus og senere et opbevaringsrum, men som fra 1. juni har udgjort rammen for deres nye hjem.

Og her sidder vi nu. I Siff og Bjørns nye hjem. At det tidligere har været et hønsehus er umuligt at se. Her er pænt. Lyst. Rent. Hyggeligt. Og utrolig småt. Her er kun det absolutte mest nødvendige. En 3-personers sofa, nøje udvalgte bøger i en lille reol, en Mac-computer, et skab, et lille spisebord, og et sofabord samt en hems, der udgør hjemmets soveværelse. Ude på græsplænen står en stor beboelsesvogn, hvor parrets to drenge på 9 og 17 år har værelser. Siff og Bjørn er eksempler på personer, der frivilligt vælger at bo småt – det såkaldte tiny living-koncept.

Tankerne om netop denne boform begyndte tilbage i december 2017 efter en længsel mod at prøve noget nyt og bryde ud af de daværende faster rammer, som deres hverdag bestod af.

Bjørn: ”I mange år har vi boet ret traditionelt i lejlighed og hus til leje, og vi har begge haft en stor udlængsel efter frihed og rejsefeber. Vi var trætte af, hvor vi boede før, fordi der ikke var nogen udsigt til, at det blev anderledes. Vi led ikke nogen nød. Rent økonomisk kørte det rundt. Men der var bare ikke nogen udsigt til, at vi kunne gøre noget andet, hvis vi blev der.”

Siff: ”De senere år er jeg begyndt at tænke meget over miljøproblematikken og vores forbrugssamfund. Hvilke spor vi sætter os, hvilke forbilleder vi er, og hvad der definerer at være bæredygtig. Ja, vi købte økologi og lidt genbrug i ny og næ, men for os var det mere en konstant dårlig samvittighed end noget, vi egentlig handlede på. Da vi begyndte at kigge mere intenst på det her tiny living, så fandt vi jo ud af, at hvis man bor småt, så forbruger man markant mindre. Og i denne her proces er det blevet tydeligt, hvor meget vi havde anskaffet os, som vi reelt ikke brugte,” siger Siff.

Bjørn: ”Før jeg mødte Siff havde jeg mit eget hus, min egen bil, var forretningsmand og ejede mange dyre ting, men jeg er gået væk fra det og stille og roligt givet slip på ideen om, at jeg har skulle købe mig til mit liv. Det endte med at tingene ejede mig. Hvis man koger alt ned, så er det tid, det handler om. Og med fare for, at det kan blive en lille smule langhåret, så er det jo i virkeligheden dét, vi har at give – vores tid. Og hvad vil vi give vores tid til? Hvad vil vi bytte den for? Og vi fandt bare ud af, at vi ikke ville bytte den for flere ting. Og for at holde hjulene i gang i et liv, vi ikke var særligt tilfredse med, og som skulle ligne de flestes. Så det har været en ret vild tur fra de første tanker i december til nu.”

Mindre snak, mere handling

Siff, Bjørn og deres to drenge er i dag kommet på plads i deres nye hjem i en lille by på Sydfyn. Husets anneks er ejet af Siffs mor, og dermed bor de tre generationer på matriklen. Bjørn arbejder som pædagog og mentor, og Siff valgte for tre år siden at springe ud som fuldtidskunstner. Med en dertil svingende indtægt har valget om at bo småt og barbere boligudgifterne væsentlig ned, været en stor fordel for parret.

Siff: ”For mig er der helt sikkert sket noget ved at omgive sig med færre ting. Der er en ro og overskuelighed, som påvirker mig mentalt. Den her simplificering, rent materielt, har givet en kæmpe følelse af frihed og ro for mig. Og så synes jeg, der er nogle rigtige positive ting ved at være tre generationer. Der er også udfordringer, men de gode ting overskygger det.”

Bjørn: ”Det mest grundlæggende for mig har været økonomi og ’ting’: Det her med at frigøre sig fra, at ens ting skal eje én. Det var også vores oprindelige længsel: At kunne rejse, bo i en rygsæk eller autocamper  – og bare komme ud og mærke og se livet. Selvom vi stadig bor med fire vægge, så er vi tættere på, at det kan lade sig gøre at leve et liv, hvor der på sigt kan være plads til at give slip på kassetænkningen og komme ud i verden.”

Siff: ”Vi har også en ongoing samtale om værdier – vi har rigtig mange værdisnakke. Alle kan jo blive enige om over en flaske rødvin, at familien er det vigtigste, og at penge og ting ikke er vigtigere end relationer, men så lever mange af os alligevel ikke helt efter det. Det følte jeg i hvert fald ikke, at vi gjorde, og det føler jeg, at vi er kommet meget mere hen imod nu.”

Bjørn: ”Værdisnakken er blevet mere åben. Før var det implicit, at tingene lå fast. Før kunne vi sagtens mene alt det rigtige, men vi levede i virkeligheden bare det her liv, som var normen. Nu prøver vi rent faktisk at leve efter vores værdier. Men det er stadig svært.”

Siff: Det er mega svært, Men vi gør det, og det synes jeg gør en forskel. Der sker noget med én, når det ikke bare er snak.”

Omgivelsernes reaktion

Familien har nu boet tre måneder i deres nye hjem, og selvom der allerede har været positive forandringer i familien, som mere ro og mere tid, har processen ikke kun været en dans på roser.

Den store kontrast med at skulle indfinde sig på markant mindre plads, indkøring af nye rutiner og nye roller med en mormor på matriklen også, har været nogle af de udfordringer, som familien har mødt i forbindelse med flytningen. Èn ting har dog fyldt mere end andre – især for Bjørn.

”Det sværeste for mig har været, hvad andre tænker. Tror andre nu, at vi er flyttet hertil, fordi vi ikke kan klare os? Eller tror de, det er fordi vi er gået ned med flaget, eller fordi der er sket noget slemt? Det her med at måle sig med andre hele tiden-  det synes jeg har været svært at give slip på.”

Siff: ”Men der har også været en stor frihed i at gøre det alligevel. Der er enormt meget frihed i at konfrontere denne her angst for, hvad andre tænker og sige: ’Ja, jeg er bange for det, og jeg synes det er svært, men det skal ikke styre, hvad jeg gør.’”

Bjørn: ”Der er en stor frihed i at give slip og bare være i det nu. Den eksistentielle angst udfordrer mig lidt ift. at gå mod strømmen og gå en anden vej. Jeg risikerer lige pludselig noget. Min far på 75 år kigger f.eks. stadig bekymret på mig en gang imellem og spørger, hvornår han skal købe mig et hus. Vores valg er virkelig svært for ham at forstå, det kan han slet ikke.”

Siff: ”Rigtig mange har sagt: Det lyder rigtig spændende, men jeg kunne ikke. Og det her med at skille sig af med størstedelen af ens ting… Jeg kunne se angstens i folks ansigter. Men det er ikke fordi, jeg har følt, at folk har været fordømmende overhovedet. Det har bare været en stor undren for dem.”

Den nye tilværelse på mindre plads har dog heller ikke sluppet det gamle livs vaner og drømme.

Bjørn: ”Nu er det heller ikke værre, at vi stadig har nogle guilty pleasures begge to. Jeg drømmer stadig om en stor Mercedes. Det er en dyr bil, som forurener rigtig meget. Og vi kører da også på McDonald’s en gang imellem.”

Siff: ”Men vi gør vores bedste, og vi gør det så godt, vi kan.”

At vælge sit liv

Siden familien flyttede ind i det lille anneks 1. juni, er der kommet tre høns til. På kort sigt er drømmen at blive endnu mere selvforsynende med egen køkkenhave, og på længere sigt drømmer familien om at rejse – ikke ud, men ind i verden, som de udtrykker det. Men lige nu leves livet her – på 17 m2 på Sydfyn – et valg de har været enige om, men hvor drivkraften har været forskellige.

Bjørn: ”Meningen for mig med det her har dels været at udfordre det normale. Hvis folk vælger at bo på Strandvejen i en kæmpe villa ned til vandet, fint, det vil jeg ikke være fordømmende omkring overhovedet, for det her er ikke et moraliserende projekt. Det er mere: Har man tænkt over det? Er det et aktivt valgt, man har valgt til i sit liv, fordi det er noget, man virkelig drømmer om? Og hvis det er det, så go for it. Men gør man det, fordi det er det ’rigtige at gøre’ – fordi man prøver at bygge en identitet op omkring noget… Det kunne jeg godt tænke mig at slå på trommen for: At man i højere grad vælger sit liv. Det vigtige er bare at tage stilling.”

Siff: For mig har det miljømæssige aspekt været vigtigt. Hvis det skal gå den rigtige vej for vores jord, så skal vi til at deles om pladsen. Det kan ikke nytte noget, at hver person skal have hundredevis af kvadratmeter og to biler, for det er der bare ikke ressourcer til. VI vil gerne vise, at man med mindre – som med det her – kan have det rigtig godt alligevel.”

Hvis du er mere nysgerrig på Siff og Bjørns videre færd, kan du følge dem på deres blog Ind i Verden: http://indiverden.dk/

 

Om tiny living:

Tiny living eller Tiny house-bevægelsen udspringer af et ønske om at bo så enkelt og bæredygtigt som muligt. Bevægelsen har sit udspring fra USA, hvor behovet for midlertidige boliger opstod under stormen Katrina i 2005. Under finanskrisen i 2008 tog bevægelsen fart efter at flere flyttede ind i skurvogne, campingvogne, og små huse – først af nød og sidenhen er det blevet til en livsform.

Husene kan både være mobile og stationære.

Har du også læst