Om den kommende jul, overforbrug og et nyt julemagasin

Den anden dag så jeg det første juleslik ved kassen i mit lokale supermarked. Snart går det løs, og lur mig om vi ikke ser en overskrift igen i år, der kan konkludere, at juleforbruget igen i år vokser for fjerde år i træk.

Sidste år brugte danskerne i de første 21 dage i december 1,3 mia. kroner i døgnet (dankort), ifølge Nets. Det svarer til en stigning på 28 procent ift. resten af årets dage.

I dag kan jeg samtidig læse i min avis, at topforskere meddeler, at det er umuligt at nå Paris-mål uden radikale forbrugsændringer. ”Selv hvis danskere i fremtiden kommer til at forbruge som de mindst forbrugende i Danmark i dag, er der behov for en acceleration i udviklingen af grønnere teknologier,” siger en af studiet forattere postdoc Anders Bjørn til Information.

Men skal teknologien ikke bare redde os? Ikke udelukkende. Avisen giver følgende eksempel: Hvis danskerne i 2050 har et gennemsnitligt forbrug som dem, der i dag lever meget klimavenligt – ingen bil, ingen flyrejser, vegetarisk kost -så vil det til den tid stadig være nødvendigt at femdoble teknologiens effektivitet, hvis det skrappeste Parismål – en temperatatur-stigning på 1,5 grader- skal kunne overholdes.

Det kræver altså både teknologi og massiv reducering i vores forbrug. Og det sidste rimer meget dårligt på jul, gaveshow og en december på 1,3 milliarder kroners forbrug i døgnet (!) Eller måske ikke?

I Sustain Daily som jeg er en del af, udgiver vi  – endnu – et lækkert julemagasinmere jul, mindre spild, hvor præmissen for hele magasinet er at fejre julen og præsentere alle de alternativer, der er til overforbrug og spild. Der er f.eks. en liste med 50 forslag til gaver, man kan ønske sig, som ikke involverer forbrug og at ting skal produceres fra nyt.

Det er et livsstilsmagasin, som du kender det med opskrifter, interviews, facts og inspiration til at holde en jul uden overforbrug – og så er det et langtidsholdbart magasin, man kan tage frem år efter år. Man kan købe det på nettet, i alle The Organic Club-butikkerne i landet og Balsalen i Aarhus for at nævne nogle enkelte steder.

Køb det online (eller i butikkerne fra 11. oktober) og bliv inspireret til en jul uden overforbrug – verden har ved gud brug for det.

Husk, at du også kan følge mig på Instagram.

Har du også læst

1 kommentar

Leave a Reply