Interview med Phie Ambo: “Pessimisme er en luksus, vi ikke har råd til”

Foto: Johanne Stenstrup

INTERVIEW: Filminstruktør, skolestifter og engageret klimadebattør: Når Phie Ambo ikke står bag kameraet, danner hun skole for fremtidens generationer som medstifter af Den Grønne Friskole på Amager. Her bliver børnene klædt på til at tage aktiv del i den grønne omstilling gennem innovation, nysgerrighed og handlekraft – egenskaber, som hun mener hendes egen generation besidder alt for lidt af. Vi har mødt Phie Ambo til en snak om klimaengagement, om at være optimist på trods, og om at blive opfattet som hende den hellige til middagsselskabet.

(Mit interview med Phie Ambo er oprindelig bragt i Sustain Yearly-magasinet volume 2)

For 12 år siden blev Phie Ambo pludselig ramt af en række panikangstanfald. Anfaldene kom ud af det blå og kunne umiddelbart ikke spores tilbage til hverken arbejds-, familie- eller sundhedsmæssige årsager. I manglen på svar begyndte hun at meditere, og meditationen blev et vendepunkt: Udover at angsten forsvandt, medførte meditationen et nyt, holistisk livssyn, som samtidig blev begyndelsen til et spirende klimaengagement, som gennem årene kun er blevet større.

I dag er engagementet mundet ud i noget så konkret som en grøn friskole på Amager og flere prisvindende dokumentarfilm, hvor bæredygtighed og bevidsthed er centrale emner.

Vi møder Phie Ambo i skolegården på Den Grønne Friskole på Amager. Siden 2014 har skolen dannet base for ca. 130 elever, som udover traditionelle fag som sprog og matematik i lige så høj grad har fokus på bæredygtighed, udeliv og iværksætteri.

”Det vigtigste for os er at skabe nogle generationer, som har lyst til at deltage i den grønne omstilling. Vi lægger rigtig meget vægt på, at børnene sanser og oplever, inden de skriver ned på et papir. Hvis de skal lære noget om skoven, går de ud i skoven, oplever den og plukker nogle svampe, før de går hjem og kigger i en fagbog. Vi vender bøtten om. Det er en anden måde at gøre børnene til vidensproducenter i stedet for vidensforbrugere. At de ser sig selv som nogle, der skaber noget i stedet for nogle, der forbruger,” siger Phie Ambo.

For at opmuntre børnene til i højere grad at blive risikotagere og innovative, har skolen fjernet karakterer og eksamener. ”For du får ikke gode karakterer af at lave fejl,” forklarer Phie Ambo.

”Og vi vil gerne have børn, der øver sig i at lave fejl. Test og karakterer udelukker alt virkelyst, glæde og innovation.”

Læs også: Jagten på det gode liv endte på 17 m2

Den handlingslammede kreative klasse

Tanken om en skole, der uddanner den næste generation til en bæredygtig omstilling, opstod for første gang tilbage i 2012, hvor Phie Ambo sammen med medstifter Karen MacLean sad i en anden skolebestyrelse. Her havde de begge et ønske om en skole, hvor de håndværksmæssige og kreative fag blev vægtet lige så højt som de boglige, ligesom de savnede, at børnene i langt højere grad skulle have medbestemmelse over deres skolegang. Ideerne blev hurtigt til konkrete handlinger, og i 2014 kunne Den Grønne Friskole for første gang åbne dørene op for elever, der i dag fordeler sig fra 0.-8. klassetrin.

”Vores ambition er at skabe nogle børn og unge, som har mod og handlekraft, og som føler sig i stand til at præge udviklingen. Jeg synes, der er rigtig mange i min generation, særligt i den lidt veluddannede, kreative klasse, som er helt handlingslammede. De ved godt, der er et problem, men de handler ikke på det – med nogen af deres gerninger. Forbrugsmønstret er fuldstændig det samme, som hvis de ikke vidste en skid om klimaforandringer,” siger hun og uddyber:

”Vi bliver nødt til at skabe en ramme for en uddannelse, hvor de får nogle redskaber, og hvor de ved, hvor mange liter vand, der skal til for at lave en bomulds t-shirt. Og hvor de ved, at hvis de starter en forretning, så handler det ikke kun om, hvad de tjener, men også hvor mange ressourcer, de trækker ud af jorden, og hvor mange de bringer tilbage. Så børnene fra start får et meget mere holistisk syn – både i deres forretning og i deres eget liv. Hvor de ting bare sidder på rygraden.”

Engagerede klimadebattører

Privat er Phie Ambo mor til to børn på 9 og 14 år og gift med tegner og forfatter Anders Morgenthaler. Begge er kendt for jævnligt at optræde i den offentlige klimadebat bl.a. gennem klummer, interviews og radioprogrammer. Og det er en bevidst strategi fra parrets side, fordi de begge mener, at der er brug for helt håndgribelige eksempler på, hvad man selv kan gøre for at sætte præg på den grønne udvikling.

”Jeg tror, at det der lammer folk er, at de ikke tror, de kan gøre en forskel. Og det er jo en tragedie, at mennesker ikke tror, de kan gøre en forskel. Et samfund er jo bygget op af mennesker, så selvfølgelig kan vi gøre en forskel,” siger Phie Ambo.

”Der er masser af mennesker, der latterliggør os, og synes vi er hellige, og som hader at sidde ved siden af os til et selskab. De synes bare det er helt forfærdeligt,” siger hun med et selvironisk smil, inden tonen igen bliver alvorlig:

”Men vi har valgt at tage del i den offentlige debat alligevel, fordi emnet er vigtigt. Der er faktisk ikke noget, der er vigtigere lige nu.”

Fravalg af fly, bil og kød

Kort tid efter at Phie Ambo begyndte at meditere for 12 år siden, valgte hun at blive vegetar. Familien flyver sjældent, medmindre det er strengt nødvendigt i forbindelse med job, de køber hovedsageligt second-hand, og så har de købt en elbil, som de kører på ferie i. Generelt er der handling bag ordene, når det kommer til at være fortaler for at leve klimabevidst.

”Jeg synes tit, det bliver lidt billigt, når folk er oppe at køre over sultne isbjørne på nogle isflager, alt imens de flyver til Thailand hver vinter. Der får jeg det sådan: Nu må vi lige sørge for, at der er handling bag ordene. Der er jo så mange små ting, man kan gøre i sit liv, som skaber nogle store forandringer, hvis der er mange nok, der gør det,” siger Phie Ambo.

”Pessimisme er en luksus, vi ikke har råd til. Det kan godt være, det går ad helvede til, men det går i hvert fald slet ikke godt, hvis vi ikke maser på, alt det vi kan, i en anden retning. Situationen er for alvorlig til, at vi taler det ned.”

Phie Ambo har taget et valg om at være klimaoptimist. Også selvom udviklingen kunne gå hurtigere og de politiske ambitioner, ifølge hende, sagtens kunne være langt højere.

”Jeg kan ikke stå op om morgenen, hvis jeg er pessimist. Jeg tror på, at skolen her kommer til at være kimen til et bedre samfund. Jeg tror på, at mine børn kommer til at opleve en mere social og retfærdig verden, men det kommer kun til at ske, hvis vi skubber på. Det kommer ikke til at ske af sig selv. Det kommer ved hårdt arbejde. Og ikke en skid andet.”

Fakta om Anne-Sophie (Phie) Ambo:

Født 1973. Dokumentarfilminstruktør og medstifter af Den Grønne Friskole på Amager. Står bl.a. bag filmene ’Når du kigger væk’ (2017) ’Så meget Godt I Vente’ (2014) og Free The Mind (2012). Arbejder pt på filmen Utopia, som har premiere senere i 2018.

Gift med tegner og forfatter Anders Morgenthaler. Sammen har de to børn på 9 og 14 år.

Phie Ambos råd til, hvordan du kan begynde at leve mere klimabevidst:

”Find ud af grunden til, hvorfor du helt ærligt vil leve mere klimabevidst: Hvis du finder ud af det, så er resten bare praktik. Man kan ikke lave omstillinger baseret på dårlig samvittighed, eller fordi nogle andre har sagt det.”

Husk, at du også kan følge mig på Instagram og på Bloglovin’

Foto: Johanne Stenstrup

Har du også læst