Citatet, der fik mig til at tænke over, hvor jeg ønsker at lægge mine penge

Jeg ved ikke, hvordan I har det med citater, men jeg har det ret ambivalent med dem. På den ene side, synes jeg nogle af dem, der florerer rundt på sociale medier, er store klicheer, og så er der dem, som bliver siddende på nethinden. Som måske er banale ord – og ja, klichéer – men alligevel gør indtryk. Ovenstående citat er ét af dem. Citatet ‘Every time you spend money you’re casting a vote to the kind of world you want’, er fra Anna Lappé og siden jeg så det for et års tid siden, har jeg tænkt på, den magt vores private forbrug har. Hvor stor en forskel, det gør at lægge pengene de steder, som forsøger at rykke ved udviklingen og tør at tænke ud af boksen. Men også hvor stor en forskel, det gør at lægge pengene hos små virksomheder/iværksættere frem for store kæder og butikker, hvor enkelte køb hverken gør fra eller til. 

Citatet fik mig også til at tænke på, hvor jeg selv gerne vil lægge mine penge med god samvittighed, uden at pengene er med til at skabe overforbrug. Og hvor jeg samtidig kan have en indholdsrig hverdag uden mangler.

Jeg kom frem til følgende:

  • Kvalitetsjournalistik og aviser. På papir, de fysiske af slagsen, jeg dur ikke til at læse aviser eller bøger online, jeg skal kunne dufte tryksværten og kunne bladre i min avis. 
  • God mad. Lavet med omtanke for miljø og dyrevelfærd. Hvis jeg ikke ved, hvor kødet kommer fra, vil jeg hellere undvære det. 
  • Streamingtjenester som eksempelvis Netflix og HBO. Der er så sindssygt mange gode serier, dokumentarer og film i høj kvalitet, der gør os klogere på verden eller bare er god underholdning. 
  • Loppefund. Genbrug. Vintage. Preloved. Kært barn har mange navne. At købe ting, som ikke skal produceres for ny, giver mig virkelig god samvittighed. Hver gang. Og så er loppefund bare smukkere at have til at stå end masseproducerede varer fra gængse boligbutikker.
  • Virksomheder, med ambitioner for en bedre verden og som sætter ansvarlighed ligeså højt som at tjene penge. F.eks. Simple Feast (mad) Vigga (børnetøj) Mater (pension) GreenSpeak (telefon-abonnement) For blot at nævne nogle få.
  • Bøger. Brugte bøger fordi de har charme og historie. Nye bøger, fordi jeg gerne vil støtte kunstnere og forfattere i at blive ved med at udkomme.
  • Kulturelle oplevelser i form af koncerter, biografture, museumsbesøg.
  • Små virksomheder og iværksættere som eksempelvsi Little Reshop. Sustain Daily. Skall Studio.
  • Vin. Rosé. Rosé er altid en god ide.

Har du også læst