Jul med børn er at finde frem til de værdier, vi ønsker at leve efter – hele året rundt

Glade jul, grønne jul Ønsker du dig en jul med mere bæredygtighed, der ikke går på kompromis med hyggen, så er Sustain Dailys julestafet som skabt for dig! Hver dag åbnes en ny låge til masser af juleinspiration, så du dag for dag kommer tættere på en grønnere jul

”Når vi tænker på vores næste i juletiden, bør det også inkludere naturen og den næste generation.”

Citatet er fra Gitte Seeberg tilbage i 2011, da hun var generalsekretær for WWF Verdensnaturfonden, og jeg stødte på citatet sidste år i forbindelse med noget research til en artikel, og siden jeg så det første gang, har jeg tænkt på det i forbindelse med julen.

Citatet indrammer essensen af det, jeg gerne vil give videre til mine børn. Både i fysisk såvel som i åndelig forstand. I år er min første jul med to små børn, og det sætter uundgåelig nogle tanker i gang. Udover hvilke julegaver, der skal købes, og hvornår juletræet skal hentes, kommer der naturligt også større overvejelser ind i billedet, såsom: Hvilke traditioner skal vi holde fast i? Hvilke skal vi ikke? Og hvad betyder jul egentlig for os som familie –når vi ikke er specielt troende.

Jeg elsker jul. Jeg er vild med traditionerne. Med hyggen. Med alle lysene, som er så tiltrængt i december-mørket. Med julesangene i radioen, som jeg når at blive træt af omkring d. 24., og når jeg så hører dem igen året efter, er min hukommelse nulstillet. Med ritualerne. Som at gå ned i kælderen efterjulekassen og sætte en eftermiddag af til oppyntning og julehygge. At tage ud og finde det helt rigtige, og lidt skæve, juletræ. (Vi har et svagt punkt for grimme juletræer i min familie.) Alle de små traditioner, som tilsammen udgør julen.

Men når man som jeg (og nok også mange af jer, der læser med) har et hjerte, der banker for klimaet, er det svært ikke også at lægge mærke til den massive overflod, som julen, desværre, også er. Og det kan jeg mærke fylder stadig mere for hver jul, der går. Og nu med to små børn inde i billedet har tankerne især kredset om, hvilke værdier, der er vigtige at give videre i julen.

Læs også: Citatet, der fik mig til at tænke over, hvor jeg ønsker at lægge min penge

Når man er kommet frem til dem, er det pludselig ikke så svært: For os er værdierne: tid, familie og nærvær. Det er dét, vi koncentrerer os om. Det betyder i praksis, at jeg ikke har planer om at besøge butikker eller storcentre i julen i jagten efter julegaver. Jeg gider simpelthen ikke at bruge min tid på det, dels synes jeg ikke, det er hyggeligt, og dels vil jeg gerne undgå at købe nye ting.

I praksis betyder det også, at vi har skruet ned for gaveblusset og aftalt familien imellem, at vi ikke køber lige så store gaver, som vi plejer. Gavebestillingslisterne er droppet, og det synes jeg er SÅ befriende. Gaver til min snart 4-årige søn har vi købt gennem dba.dk for at undgå at købe nyproducerede ting og som en stille protest mod forbrugsræset i december. (Han er heldigvis ligeglad, hvor gaverne kommer fra – endnu)

Læs også: Interview med Phie Ambo: Pessimisme er en luksus, vi ikke har råd til

Vi prøver også at gøre julen så stressfri som muligt. I år skal juleaften holdes i vores eget hjem, og derfor har jeg uddelegeret noget af maden. Den ene gren af familien kommer med en and og en rødvin, det samme gør den anden gren, og min mand og jeg laver resten. På den måde slipper vi for at skulle stresse i køkkenet med at skulle lave mad til 10 personer – og det ved jeg, at jeg ellers vil komme til – og kan i stedet bruge tiden sammen med gæsterne og mine børn.

Julen er, hvad man selv gør den til, og på den måde, forsøger vi – også – i julen at leve efter de værdier, vi finder vigtige. Det håber jeg også, I gør.

Jeg ønsker jer alle en rigtig glædelig jul!

Husk, at du også kan følge mig på Instagram og Bloglovin’

(Vil du læse mere om bæredygtig jul, så kan du i dag få 20% rabat på Sustain Dailys julemagasin. Du skal bare brugekoden: DitteJUL

Har du også læst

Leave a Reply