I 2019 vil jeg ikke være bange for at ødelægge den gode stemning

Har du et nytårsforsæt?

Mit nytårsforsæt for 2019 er ikke at være så bange for at ødelægge den gode stemning. Jeg mener, det var Niels Hausgaard, der engang sagde i et interview, at han bedst kunne lide at sidde til bords med folk, der ikke var bange for at ødelægge den gode stemning. Så bliver der ligesom rusket lidt op i diskussionen. Jeg har det lige modsat.

Jeg vil nødig virke moraliserende eller selvretfærdig (det er min værste frygt at blive opfattet som det) og derfor går jeg helst ikke ind i klimarelaterebare diskussioner i fysiske selskaber, hvor jeg måske kan tolkes som ovenstående – selvom jeg brænder inde med min mening og irritation over at folk tager let på klimasituationen.

F.eks. når en veninde for 10. gang skal krydse Atlanten for at tage på solferie. Så siger jeg ikke noget. Eller når familiemedlemmer ikke forstår kødproblematikken ’for det har vi altid gjort, og så er vegetarretter pludselig blevet moderne’. Så holder jeg min mund.

Eller når jeg i bisætninger hører, at vores egne små hverdagsvalg jo ikke batter noget som helst ’for så længe politikerne ikke gør noget…. ’ og hvad med kineserne og inderne som langt overgår os i befolkningstal og slet ikke har samme fokus på klimabevidst adfærd. ’Så holder jeg som regel min mund.

Men så så jeg forfatter og professor Svend Brinckmanns nytårstale på DR2, hvor han opfordrer os til at være modige. ”Tiden kalder på det,” som han siger. Mod til at rejse sig fra sofaen, blande sig, engagere sig, organisere sig, sige sin mening højt, vise samfundssind.”

Chefredaktør på Zetland, Lea Korsgaard, har en forhåbning om at 2019 bliver handlingens år efter et år med konstant skuffelser. ”Hvis man synes at verden skal se grundlæggende anderledes ud og skal et bedre sted hen, så tror jeg man skal tænke på, at den tanke kommer med en forpligtigelse. Og den forbligtigelse er at håbe. Og hvis mhåske endda også at handle på det håb,” siger hun i en nytårshilsen fra mediet.

Jeg har ingen intentioner om at skændes eller diskutere mere i 2019. Men jeg vil forsøge mig med at være mere modig og åbne munden lidt mere. Og handle på det håb, jeg stadig har.

Se Svend Brinkmanns nytårstale herunder:

Har du også læst

2 kommentarer

  1. Og det er så vigtigt. Du fik mig virkelig til at tænke, da du kommenterede hos mig forleden. Det er ikke sidste gang, jeg har berørt emnet klima på bloggen – det ligger mig endnu mere på sinde nu end før jeg skrev om, at jeg gerne ville have lidt pause fra det i hovedet. På en god måde. Kh og rigtig god dag.

    1. Hej Karoline. Det er jeg glad for! Jeg nyder virkelig at følge med hos dig, så at du fremover også vil skrive om klimaemner, er jo bare win-win. God dag til dig også!

Leave a Reply