Nyheden, der gjorde mig oprigtigt vred

I denne uge kom det frem, at 26 personer ejer det samme som jordens fattigste halvdel. Tallene, som er så absurde, at det er svært at begribe, hvordan det overhovedet er muligt, kommer i anledningen af World Economic Forum, der afholdes i Schweiz i denne uge. Og den gjorde mig oprigtig vred.

Samme uge er 3.000 deltagere fra toppen af det globale erhvervsliv, finanssektoren og international politik samlet i Davos på det årlige møde, hvor verdens politiske og økonomiske ledere skal diskutere verdens tilstand, heriblandt klimaforandringerne. Som ikke går skide godt.

Det hykleriske ved det møde er, at mange af de selvsamme mennesker, der sidder og diskuterer verdens udfordringer, samtidig er dem, som i årevis har undergravet klima, miljø og forværret uligheden.

Stod man som almindelig borger og konstaterede ovenstående foran verdenseliten i Davos, vil man højst sandsynligt blive modsagt, eskorteret ud eller rystet på hovedet af.

Men når en ung pige med sagte stemme står og siger det selv samme, bliver der stille. Der bliver lyttet, og i fredags var det klimaaktivist, 16-årige Greta Thurnberg, der igen havde ordet.

”Nogen firmaer, nogle magthaver har vidst præcist, hvilke uvurderlige værdier de ofrede -blot for fortsat at tjene uhyrlige summer. Og jeg tror mange af jer her i dag hører til den gruppe af mennesker.”

Og så klappede de ovenikøbet bagefter.

Se talen her

Har du også læst

Leave a Reply