Vil du leve mere klimavenligt i hverdagen? Her er 5 nemme måder

Kun 10 procent af jer svarede i min Instagram-story fra i morges, at I var i tvivl om, hvordan man lever mere klimavenligt i dagligdagen. Og det er jo meget godt, at hele 90 procent godt ved, hvordan man gør. Denne her er skrevet til de 10 procent, der ikke ved, hvordan man går i gang.

Jeg har skrevet 5 punkter til, hvordan man relativt nemt kan gøre en stor forskel ved at omlægge sine vaner – uden at skulle omlægge sit liv. For mange andre, der læser med, er nedenstående måske basic knowledge, men som sagt er denne til jer, der mangler tips til, hvordan I kommer i gang.

I går så jeg et opslag fra en bekendt på Instagram, at hun i 2019 vil lære at leve mere klimavenligt, og jeg blev så glad. Jeg håber, listen kan hjælpe og inspirere, hvis man mangler det sidste skub. Det er den, jeg selv går ud fra.

1)Minimér forbruget. Eller sagt med lidt mere konsekvente ord: Stop med at købe nye ting. Hver gang du køber en nyproduceret ting, er der ressourcer, der skal bruges til at producere den. Transport (og dermed co2) der skal bruges til at transportere varen. Og ressourcerne er knappe i en verden med 7,6 mia. mennesker, der nærmer sig 10 milliarder mennesker i 2050. Hvis vi alle sammen skærer væsentligt ned for vores forbrug og kun køber secondhand, vil det gøre en KÆMPE forskel. Ifølge Concito er posten med materielle ting danskernes næstetungeste co2-post. Jeg bruger selv dba.dk flittigt, og ser den selv som et kæmpe varehus med alle mulige tilgængelige varer. Der er (næsten) ikke det, du ikke kan købe brugt på Den Blå Avis. Gaver til børnene køber vi også som udgangspunkt gennem dba.dk og heldigvis er de så små, at de er ligeglade. (Indrømmet, jeg ved ikke, hvad man gør med større børn? Giver dem det, de ønsker sig, er mit bedste bud) Når det kommer til gaver til familiemedlemmer, venner og bekendte prøver vi som udgangspunkt at købe oplevelser eller gavekort til oplevelser. Ikke fysiske ting. Og hvis du endelig skal eller får trang til at købe nye ting, så køb det i god kvalitet.

2. Spis grønt i stedet for kød. Hvis du er vant til at spise kød hver dag, så start med en kødfri dag. Hvis du allerede har en kødfri dag, så gå videre med to-tre kødfrie dage. Selv forsøger jeg kun at spise kød 2-3 gange om ugen. I starten var det svært – det er dét overhovedet ikke længere. I dag er jeg faktisk der, hvor jeg tit foretrækker vegetarretter. ’Big Deal’ tænker nogle måske, men for en traditionelt kødspiser som mig, er det faktisk ret stort.

Så er der andre gange som sidste uge, hvor jeg craver så meget efter kød, at jeg tager på McD på vej hjem fra Jylland og bestiller en burger med en stor oksekødsbøf, og synes den smager himmelsk, men sådan er det også. Det gode er, at kød smager endnu bedre, når man ikke får det hver dag. Jeg sætter i hvert fald meget mere pris på det nu. Hvis du ikke ved, hvor du skal starte, så køb en vegetarmåltidskasse. Købe en kogebog med vegaterretter eller følg nogle vegetar-bloggere, der er masser af dem!

3) Skift pensionsselskab. Her er én, der virkelig rykker! Danskerne har svimlende 1400 mia. kroner investeret i pensionsselskaber, men mange af pengene er faktisk investeret i klimaskadelige selskaber. Ikke fordi de traditionelle pensionselskaber består af amoralske bagmænd (det tror jeg hvert fald ikke), men fordi det nu engang er der, hvor pengene giver afkast til kunderne. Hvis du skifter pensionsselskab til eksempelvis Matter, så ved du, at dine penge kun investeres bæredygtigt og arbejder for dig, mens du sover. Matter er teamet op med et erfarent selskab Skandia, så der er styr på det finansielle og din pension er i erfarne hænder. Har jeg så selv skiftet endnu? Nej. Men jeg gør det snart! Min undskyldning er, at overgangen til mit selvstændige virke har lidt praktikaliteter, der skal ordnes først, men den er på min to do i 2019! Og hvis dit arbejde har en fast aftale med et andet pensionselskab, så spørg ind til muligheden for at skifte.

4) Skær ned på flyrejserne. Flyv hvert tredje år i stedet for hvert år. Eller flyv kun, når der ikke er andre alternativer. Fly er kæmpe klimasyndere og her er der virkelig co2 at spare ved at tage toget eller bilen i stedet på ferie. Du har sikkert hørt om det utallige gange, og hvis du ikke har, kan du læse lidt om tallene her i min kommentar på Heartbeats, hvor jeg skrev om flyrejser og deres store co2-udslip.

5) Stemt grønt! Der er snart valg. Stem på partier, politikere med en grøn, visionær klimapolitik. Hvad kan lille Danmark gøre af forskel i en kæmpe verden, hvor nogle af de største lande slet ikke har samme ambitiøse klimapolitik? Masser! Vi gjorde det med vindmølle-industrien tilbage i 70’erne, og vi skal vise vejen, som et af verdens rigeste lande, til at være et laboratorium af grønne løsninger, som resten af verden kan lære af. Hvad er alternativet?

Hvis du lever efter alle ovenstående, eller starter med nogle af punkterne, så har du virkeligt nået langt. Og som den gode Signe Wenneberg siger: Ingen kan gøre alt. Men alle kan gøre noget. Og det er en start.

Og husk på at ingen er perfekte. Det vigtigste er, at vi er bevidste om vores valg. Er vi det, så er vi nået et stort stykke vej.

Jeg håber, du kan bruge det? Er der vigtige punkter jeg har glemt, vil jeg meget gerne høre fra dig!

Husk at du også kan følge mig på Instagram og på Bloglovin’.

Læs også: Status fra Freelancebiksen

Har du også læst

Leave a Reply