Klimabarometeret: Uge 14

Hver uge måler jeg trykket på ugens grønne vigtige, opsigtsvækkende, delbare nyheder og samler det et sted. Klimabarometeret er en blanding af personlige betragtninger, nyheder, citater og opslag, som jeg er stødt på den forgangne uge i diverse medier og platforme. Dette er første gang.

Jeg læser med hos:

Informations velskrevne og vigtige serie om, hvad vores pensionspenge er investeret i. Atomvåben er åbenbart en del af dem. Ligesom våben, tobak udvinding af fossile brændsler er en del af pensionkassernes portefølje.
Det er et kæmpe paradoks, at de penge, der skal sikre vores alderdom også er penge, samtidig er med til at undergrave vores fremtid.

Danskerne har over 4300 milliarder kroner i pensionsopsparing, så vores valg af pensionsselskaber gør en kæmpe forskel ift. hvilke brancher, der bliver investeret.

Du kan selv tjekke, hvor meget din egen pensionskasse investerer i sort energi lige her:

Klimaaktivist Majken Bislev Jensen har taget initiativ til at lægge pres på pensionsselskaberne og få dem til at stoppe uansvarlige investeringer, og man kan hjælpe ved at give en fuldmagt til hende. Læs mere hos Ansvarlig Fremtid:

______________________________________________________________________________

Hvor meget ansvar skal verdens rigeste tage? Et relevant spørgsmål, der bliver diskuteret stadig oftere.

“Hvis 1 procent af verdens rigeste blev beskattet, vil det ville være nok til at afskaffe ekstrem fattigdom, sikre basale nødvendigheder for ethvert menneske og tage vigtige skridt i forhold til klimaforandringerne,” siger topøkonom Jeffrey Sachs, specialrådgiver for FN’s generalsekretær, som lige har været i Danmark. Euroman har talt med ham, og det er der kommet et interessant interview ud af. “Vi har teknologien og de finansielle kræfter til at nå verdensmålene, men det kræver, at der flyttes velstand fra de rige til de fattige,” siger han bl.a.

______________________________________________________________________________

Og så var det i den forgangne uge, at Liberal Alliance er kommet med på klimavognen. Partiet foreslår bl.a. en ny klimalov i deres udspil. Interessant i og med at de var med til at afvise et borgerforslag om netop en ny klimalov, støttet med mere en 65.000 underskrifter. De vil også afsætte årlige 3,7 milliarder kroner til klimaforskning. Også interessant i og med at de i 2015 lagde stemmer til at fjerne millioner af støttemidler til grøn forskning. Så hvorfor denne kovending? Fordi de pludselig har fået øjnene op for klimaudfordringerne, eller fordi de har indset, at klima og miljø bliver ét af hovedemnerne i den kommende valgkamp? Det kan man jo så tænke lidt over.

Jeg lytter til:

Folkeklubben. Jeg var til en udsolgt koncert i Odense med dem i fredags; En helt formidabel koncert. Jeg elsker det band, og jeg er vild med, at et dansksproget band kan skrive så fine tekster – og så er jeg kæmpe fan af forsangeren Kjertan Arngrim (ja, det hedder han), som altid har noget på hjerte i sine interviews og på scenen.

Et af mine all-time yndlingscitater er fra ham. For nogle år siden blev han spurgt af Politiken: Hvilken hjemmeside bruger du meget tid på? Han svarede:

”For halvandet år siden fandt jeg ud af, at jeg havde brugt et halvt år på at scrolle ned af facebookvæggen og se gamle skolekammerater bygge caporte, Og når jeg var færdig med det, så jeg tv-serier, skrevet af manuskriptforfattere, som ved, at hvis ikke tempoet er højt nok, går jeg tilbage og ser på carporte. Jeg fandt ud af, at hvis jeg skulle skrive nogle interessante sange med mit band, skulle jeg skifte computer og iPad ud med papiraviser og skønlitteratur.”

Koncerten får i øvrigt topkarakter, og jeg har hørt deres sange lige siden, især denne her ‘Torben Ulrich’ – min yndlingssang – som for mig er lyden af dansk forår. Det er sådan en sang, man skal høre for for fuld skrue, mens man kører i åben vogn (hvis man altså har sådan en) gennem det danske forårslandskab:
Kæmpe anbefaling til at se dem live. De kommer bl.a. på Heartland Festival.

(Og nu hvor vi står over for et kommende folketingsvalg, er deres lidt ældre Fedterøv også et lyt værd.)

Ugens videoer

Den første er egentlig ikke fra denne uge, men fra sidste uge: Ikke desto mindre kommer den fra Alexandria Ocasio-Cortez, demokratisk aktivist og politiker. Jeg har set hende gå viralt et par gange nu, og hun er indbegrebet af en indigneret politiker, som tør tage bladet fra munden – og jeg er vild med det! I min optik burde der være mange flere af den slags politikere, ægte og no-bullshit-typer, der siger tingene lige ud – uanset, hvordan det så måtte tolkes af modparten. Her er det vedr. lokale oversvømmelser i USA, som kan kædes sammen med klimaforandringer.

“This is not an elitist issue, this is a quality of life issue,” starter hun ud med at sige, og så får den ellers ikke for lidt de næste to minutter. Jeg elsker det.

A world of monstrous contrasts er sådan en video, der bliver siddende i dig lang tid efter, du har trykket stop. Vi lever i et smørhul her i Danmark, og det skal vi være taknemmelige for hver eneste dag.

Ugens optur

Da jeg læste nyheden om, at den 80-årige milliardær Jeremy Grantham vil donere 98 procent af sin milliardformue til klimakrisen.

Ugens nedtur

Jeg får næsten fysisk ondt i maven hver gang, jeg læser om dyr, der bliver fundet med plastic i maven, fordi det er ét af de steder, hvor jeg føler jeg ikke kan gøre noget som helst fra eller til. Senest var det nyheden om, at en drægtig kaskelothval blev fundet ved Sicilien med 22 kilo plastic i maven Desværre ser jeg flere og flere af den slags overskrifter, og det er hjerteskærende at læse om, hvordan menneskets livsstil foresager så meget skade på vores dyreliv i form af de oceaner af plasticaffald, der er i vores hav.

Ugens opslag

Greta Thurnbergs aprilsnar fra i mandags.

Ugens ananas

For nogle uger siden ringede jeg til tre førstegangsvælgere for at høre dem, hvordan det egentlig stod til med deres klimabekymringer, og hvor stor en rolle, klimaet kommer til at spille, når de skal sætte deres første kryds.
Det blev til artikelserien ‘Ungdommen nu til dags’ ovre på Heartbeats, og jeg synes I skal give den et kig, hvis I er lidt modløse eller synes, det hele står lidt skidt til. Ungdommen nu til dags tager nemlig stilling, aktive valg og så ved de en masse om klimaforandringer, og jeg blev helt optimistisk efter at have talt med Magnus, Emilie og Clara (billedet herunder)

”Vi lever i en verden, hvor vi har vænnet os til nogle luksuriøse behov, der er svære at skille sig af med”

Ugens moment

Mit ansigtsudtryk, da jeg fandt ud af, at Uffe Holm har over 323.000 følgere på Instagram, og jeg selv lige kun lige er sneget mig op på 480. Verden er uretfærdig.


Tak fordi du læste med!

Jeg vil elske at få feedback på konceptet. Er det noget, du kan bruge? Noget du synes fungerede eller noget, du gerne vil se mere af? Enten herunder som kommentar eller på privatbesked på min Instagram:

Vil du modtage klimabarometeret som nyhedsbrev én gang om ugen? Tilmeld med et enkelt klik herunder:

Har du også læst

3 kommentarer

  1. Jeg er helt vild med klimabaromeret! Hvor er det en skøn ide. Selvom jeg har læst størstedelen af artiklerne i ugens løb, så fungerer barometeret som en virkeligt fin opsamling/reminder – så hold endelig fast i formatet!

    Kh T

Leave a Reply