Klimabarometeret: Uge 15

Hver uge måler jeg trykket på ugens grønne vigtige, opsigtsvækkende, delbare nyheder og samler det et sted. Klimabarometeret er en blanding af personlige betragtninger, nyheder, citater og opslag, som jeg er stødt på den forgangne uge i diverse medier og platforme.

Jeg læser med hos:

Signe Wennebergs blogindlæg om, at fremtidens tøj er cirkulært, lavet af brændenælder, kompost og plasticaffald. Wenneberg er en evig inspirationskilde, og hun har været en tur i Stockholm som den eneste danske journallist for at dække H&M Foundations uddeling af en million euro til projekter, som arbejder for at påvirke modeindustriens miljøpåvirkning.

Informations serie om pensionskassernes uansvarlige investeringer får nu de første (positive konsekvenser) Senest har pædagogernes pensionskasse meldt ud, at de ikke længere vil investere i atomvåben. ”De delegerede pædagoger synes ikke, atomvåben rimer så godt med det, man står for” udtaler administrerende direktør i Pædagogernes Pension til avisen, og det kan han jo kun have ret i.

Why the Guardian is putting global CO2 levels in the forecast. Den britiske avis The Guardian vil nu poste CO2-index på avisens daglige vejr-udsigt som en evig reminder på, at CO2 niveauet er historisk højt.

Nyheden om, at der snart kommer pant på 52 mio. juice og saftflasker. Det betyder, at flyttes 6.000 tons emballage over i pantstystemet. Hvorfor der skal stå 2019 i kalenderen for at sådan en lavthængende frugt som emballage på plasticflasker bliver gennemført er mig en gåde, men lad nu det ligge, for nu sker der endelig noget.

Jesper Theilgaards oversigt over det globale CO2-niveau over 1000 år er visuel stærk, for den viser, hvor stærkt Co2-udledningen er røget i vejret i løbet af de sidste 50 år.

Jeg lytter til

…spørgsmålet fra DR-korrespondent Christine Cordsen til Inger Støjberg og co. til tirsdagens Venstre-pressemøde har jeg hørt flere gange nu. Det har ikke noget med klima at gøre, men det har alt at gøre med den politiske debat for tiden, som virkelig er røget af sporet, og spørgsmålet vidner om, hvor vigtigt det er at holde vores folkevalgte politikere oppe på ikke at udnytte deres embede.

Ugens videoer

Denne video er ikke fra denne uge, men den er meget aktuel alligevel. Ingeniørforeningen IDA har lavet en fantastisk kampagne: ‘Lad fakta tale, når du sætter dit kryds’. Dan din mening ud fra fakta – ikke ud fra hvad ‘du synes’.

Ugens optur

Først en kort, personlig historie, der relaterer sig til ugens optur. I sommer var jeg til min første og eneste Kim Larsen koncert – tre måneder før han gik bort. Jeg fik et par øl i løbet af koncerten, og jeg gemte mit krus, som jeg afleverede til bardisken i forventningen om at få en ny øl i samme krus. I stedet smed bartenderen ølkruset direkte i skraldespanden og rakte mig en øl, som allerede var hældt op. Jeg spurgte om, hvorfor de bare kunne genbruge, men jeg fik det svar, at det andet gik hurtigere.

Jeg kom til at tænke på historien, da jeg læste den gode nyhedom, at Roskilde Festival, Tinderbox, GRØN Festival og Northside fremover –  i samarbejde med Tuborg – vil lange genanvendeligekrus over disken til årets hundredetusindvis af festivalgæster. Dermeder det slut med engangsglas på festivaler.
Krusene kommer til at blive vasket i en 13 meter lang mobil opvaskemaskine, somkan vaske over 9.000 genbrugsglas i timen. Et af den slags initiativer, dervirkelig gør en stor forskel.

Ugens nedtur

Den danske klimaindsats går langt værre, end regeringen havde forudset.De samlede danske CO2-udledninger var i 2018 godt fem mio. ton højere, end regeringen selv havde forudset i sin basisfremskrivning. Fortsætter vi kursen, skal Danmark syvdoble hastigheden i indsatsen efter 2030 for at nå vores klimamål, viser beregninger fra CARE. ”Ikke tilfredsstillende,” siger klimaministeren.

Ugens ananas

Indtil midt maj er jeg i Folkekirkens Nødhjælp, som en del af en klimakampagne, som skal inspirere danskerne til at spise mere klimavenligt mad. Hvorfor opfordrer en NGO så til det? Fordi at klimaforandringer går værst ud over verdens fattigste, og hvis der er en ting, vi nemt kan ændre, og som gør en kæmpe forskel, så er det vores madvaner i køkkenet. Og det vil vi gerne inspirere til med Klimadysten: SPIS OG DRIK FOR KLIMAET, som snart skydes i gang. Det er et sjovt og vigtigt initiativ at være en del af, og vi har netop udgivet en video, der opfordrer alle interesserede i at deltage i Klimadysten. Det er nemt og sjovt og kan gøres lige her.

Ugens moment

Mit forårshumør efter en tilfældig gåtur ved vandet i mandags


Tak fordi du læste med!

Kunne du tænke dig at få formatet sendt direkte til din mail? Tilmeld dig herunder – det er sjovere, jo flere I er 🙂 Tilmeld med et enkelt klik herunder:

Har du også læst

1 kommentar

Leave a Reply