Klimabarometeret: Uge 17

Jeg læser med hos:

DR’s nye måling der viser, at et flertal af danskerne er klar til at betale 100 kroner i klimaafgift på flybilletten. Det bliver dog et nej tak til en afgift på 500 kroner og derover.

Og meget apropos. Informations artikel ‘Skal Klimakrisen løses, kræver det mere afholdenhed end aflad‘ er yderst læsværdig. I 2019 er aflad og kompensation igen blevet et populært greb til at betale sig ud af ubehaget. Det er bare ikke nok. Skal skuden vendes og klimaet under kontrol, er det ikke aflad, men afholdenhed, der indtil videre er eneste gangbare løsning.

Klimaforskere vil bremse overbefolkning med etbarns-politik. Etbarnspolitik i Indien og flere lande i Afrika ville kunne hjælpe på verdens klimaproblemer, mener forskere. Et følsomt og kontroversielt emne, der deler vandene.

Popekspert om stjernebesat klimasang: Ligegyldigt nummer, fedt budskab. “Hej. Jeg er en bavian. Jeg er ligesom et menneske, bare mindre udviklet, og min anus er enorm,” er én af sangens strofer, som jeg – indrømmet – ikke har fået hørt endnu. Budskabet får topkarakter, men sangen er decideret dårlig, mener anmelderen.P

Hvordan taler man med sit barn om klimaforandringer? Et emne, som jeg er meget interesseret i eftersom min 4-årige snart nærmer sig en alder, hvor vi skal til at tage hul på emnet. Ditte Giese har skrevet en fremragende kommentar om emnet. Vi må og skal have et sprog for at tale om klimaet med vores børn.

I går var det præcis 6 år siden, at 1.138 mennesker døde, da en tøjfabrik i Bangladesh kollapsede. Derefter blev Fashion Revolution Week født, en årlig begivenhed, som sætter fokus på alle dem, der laver vores tøj. Samtidig opfordres alle i denne uge til at spørge #whomademyclothes for at øge gennemsigtigheden i branchen. Det er et vigtigt initiativ, for det er som om, at vi forbrugere (stadig) ikke har lige så høje krav til vores tøjproduktion, som hvad vi eksempelvis putter i munden. Og alt for ofte viser det sig, desværre, at der er tale om underbetalte arbejdere. Jeg skrev sidste år om emnet på min egen blog ‘Om at gøre en kæmpe forskel gennem dit næste tøjkøb, hvor jeg kommer ind på min egen forvandling på netop dette område.

Jeg lytter til

Leonardo DiCaprio. Jeg læste artiklen om, hvorfor han er verdens største skuespiller og kom så i tanke om hans formidable Oscar-tale for nogle år siden, hvor han – endelig – vandt en Oscar for bedste hovedrolle, og så hurtigt drejede talen over på klimakrisen. Jeg er kæmpe fan af den mand, og har været det siden jeg var 13 år gammel, og I skal ikke snydes for talen, selvom den nu efterhånden er tre år gammel. Jeg elsker personer med en sag, og det har han i den grad. Også her tre år efter, hvor han stadig er aktiv i klimasagen.

Ugens opslag

Vi lever i en tid, hvor 16-årige klimaaktivister kommer på forsiden af internationale magasiner med fokus på mode og kultur. Der er håb forude.

Ugens betragtning

En af verdens mest kendte kirker, Notre Dame, brød sidste uge i brand, hvilket selvfølgelig er virkelig trist. Det fik Jonathan Kolby fra National Geographic til at drage parallel fra ‘the burning cathedral’ til hans arbejde med truede dyrearter, og det er meget rammende.

“I know a lot of you are really upset about the Notre Dame fire in Paris and I’m really sad, too. To see something so beautiful and so carefully constructed be damaged by forces out of your control is very painful. As a scientist who studies species that are going extinct right now, this is the feeling I grapple with more often than I’d like. The irreplaceable work of art that I worship is nature and to watch it senselessly crumble to the ground every day hurts my heart. I highly respect your feelings about what happened today and I hope the parallelI described can help you better understand how many of the people who have devoted their lives to conservation feel quite often. We know you get tired of us shouting about species going extinct and we’re sorry for the broken record but we’re surrounded by burning cathedrals built across millennia and no one seems to care.” 


Ugens optur

“Jeg håber, det vil give et betydeligt afkast til os. Der er jo noget vidunderligt i, at man således bevæger sig fremad og samtidig tjener en formue, hvormed man kan finansiere andre grønne projekter,” siger Jeremy Grantham, mange milliardær, som vil give 98 procent af sin formue til klimakampen. Jeg har nævnt ham før, men denne gang er det Information, der har et stort interview med ham i onsdagens avis. Faktisk fylder han hele forsiden:

Ugens nedtur

Forskere bag nye tal: Indlandsisen smelter 6 gange så hurtigt som i 1980.

Ugens ananas

I denne uge skal du købe Femina. Hvorfor så det? Fordi Femina i ugens nummer, der udkommer i dag, har et stort bæredygtigt tema med masser af inspiration. Jeg har skrevet temaet om bæredygtighed, hvor jeg bl.a. har interviewet tre inspirerende kvinder om, hvordan de hver især lever bæredygtigt ved at fokusere på henholdsvis minimalisme, bæredygtigt tøj og zero waste. Derudover har jeg skrevet artikel til samme blad om, hvorvidt togrejser er fremtidens rejseform i en flyskams-tid, ligesom jeg har interviewet en togentusiast der, helt bevidst, altid tager toget på ferie. Det er virkelig fedt, at mainstreame medier er begyndt at tage emnet op, også selvom de skal sælge tøj og makeup i siderne efter temaet. Meget mere af det.

Ugens moment

Da jeg foretog mit første dyp i havet i weekenden. Koldt. (men godt) Hermed en opfordring til at gøre det samme, nu hvor foråret har meldt sin ankomst.

Tak fordi du læste med!

Kunne du tænke dig at få formatet sendt direkte til din mail? Tilmeld dig herunder – det er sjovere, jo flere I er 🙂 Tilmeld med et enkelt klik.

Har du også læst

Leave a Reply