Klimabarometeret: Uge 18

Jeg læser:

Hvis du skal læse én artikel i dag, så lad det være denne leder fra Information: Klassekamp er klimakamp: Verdens overklasser er både dem, som skaber mest global opvarmning, og som bliver ramt sidst og mindst af den. Det forhold skal gøres klart på arbejdernes internationale kampdag. Og det skal laves om. Når Rune Lykkeberg skriver, så læser jeg altid med.

Den er ikke ny, men endnu engang bliver det slået fast: Hvis Danmark skal nå målet om at have et neutralt CO2-regnskab i 2050, skal der mere fart på den grønne omstilling de næste år, vurderer Klimarådet i en rapport. Klimarådet om CO2-regnskab: Danskerne må ændre livsstil

Millioner af batterier bliver aldrig genanvendt – forening foreslår pantordning. Det er en dårlig ide, mener miljøminister Jakob Elleman-Jensen. “For dyr og besværlig løsning.”

Nye madvaner er én af de vigtigste faktorer i den grønne omstilling af verdens fødevaresystem, og særligt danskernes kødforbrug overskrider langt, hvad planeten kan tåle. Det viser helt ny CONCITO-rapport ‘Klimavenlige madvaner’, som også kommer med anbefalinger til nye tiltag, der kan fremme klimavenlige madvaner.

Sagt mere præcist skal vi droppe 3 ud af 4 kød-måltider. Dejligt konkret og noget, vi alle sammen kan forholde os til.

USA er løbet tør for plantebaserede burgere. Producenten af det plantebaserede “kød” til burgere er presset, fordi efterspørgslen er for stor.

Anders Morgenthaler: Mænd over 55 er er klimakampens største problem. “Alle mænd, der mener det samme, sidder på magtpositionerne i samfundet, det er mænd over 55 år, der er direktører, chefredaktører, topembedsmænd, dekaner og sidder i bestyrelser for alle de danske virksomheder,” skriver Anders Morgenthaler i denne tankevækkende klumme. (betalingsmur)

Jeg lytter til

Phil. 83 år og madpakkespisende klimaaktivist. Som har fået nok. 🙂

Ugens optur

Okay, jeg synes det har været en uge, hvor der har været langt mellem opturene. Hvad gør man så? Går ind på Verdens Bedste Nyheder for at konstatere, at brugen af flydende solceller stiger enormt i disse år. Japan driver udviklingen, men der er også store projekter på vej i flere asiatiske lande.

Ugens nedtur

Det er indiskutabelt, at vi skal gøre noget ved vores kødforbrug, hvis vi skal reducere vores CO2. Senest med ovenstående Concito-rapport, der udkom denne uge. Det er et nemt sted at starte, og kræver eksempelvis ikke en halv million kroner ud af egen lomme, som hvis man eksempelvis skal skifte sin bil ud med en ny elbil. Derfor giver det kun mening at indføre afgift på kød…synes Alternativet som det eneste parti, og forslaget om en kødafgift blev i denne uge stemt ned med et brag. I.dont.get.it

Ugens ananas

For tiden er jeg en del af Folkekirkens Nødhjælps klimakampagne SPIS OG DRIK FOR KLIMAET, som netop er sparket i gang. Kampagnens afsæt er at inspirere danskerne til at spise mere klimavenligt ved at få klimavenlige opskrifter tilsendt i fem uger og generelt informere om madvarers påvirkning på klimaet. Klimaforandringerne går hårdest ud over verdens fattigste og ved at tænke over sine madvaner i køkkenet, kan vi alle sammen gøre en forskel. Det er et fedt og vigtigt initiativ at være en del af – tjek kampagnen ud og vær med!

Ugens momenth

Mig, der går rundt og venter på, at der bliver udskrevet valg én af de kommende dage…

Tak for din tid! Nu varer det ikke længe, før Klimabarometeret også kommer som nyhedsbrev.

Kunne du tænke dig at få formatet sendt direkte til din mail? Tilmeld dig herunder – det er sjovere, jo flere I er.

Læs sidste uges klimabarometer: Uge 17

Husk at du kan følge mig på Instagram

Har du også læst