Lad os tale lidt om Chernobyl…

Måske er det fordi jeg ikke har fulgt med i en dramaserie i virkelig lang tid på grund af travlhed, kronisk træthed og bare livet generelt, men nu er vi begyndt at se Chernobyl (HBO) herhjemme og hold-nu-op. Den er værre end en gyserfilm, vildt nervepirrende og bare helt igennem fænomenal.

Jeg overdriver ikke, hvis jeg siger, at jeg vitterligt ubevidst sad og spændte i hele kroppen under første afsnit. Den grufulde og sande historie om verdens største atomkatastrofe i 1986 og Sovjetunionens katastrofale måde at håndtere krisen på under jeg alle at se. Dels på grund af det vigtige, historiske element, dels på grund af det sublime skuespil, og dels fordi den også er aktuel i dag.

Når vi taler klimakrise er der ofte (saglige) stemmer i debatten, der advokerer for, at atomkraft kan være en løsning på klimakrisen. Men især fordi serien også omhandler videnskaben vs. interesserne, der – ligesom i 1986 – står og diskuterer små, uvedkommende dagsordener, mens tusindvis af mennesker er ved at dø. I 1986 på grund af de massive mængder stråling, civile blev udsat for, og i dag sker det igen og igen i dansk, europæisk og international politik mellem politikere, lobbyister og interessenter med hver deres dagsorden, mens klimaforandringerne allerede hærger – især i u-landende i form af tørke og massive oversvømmelser.

Tilbage til tv-serien. Den er værd at se. Få en forsmag her. Hermed en kæmpe anbefaling.

Læs også: Klimabarometeret – nu som nyhedsbrev. Vil du med på listen?

Har du også læst

Leave a Reply