Mit grønne vendepunkt: Jane Ibsen Piper

Den første I skal møde er Jane Ibsen Piper. Jane er én af de kvinder, jeg aldrig har mødt personligt, men som jeg har fulgt længe på Instagram, hvor hun er en stor inspiration til en mere minimalistisk livsstil. I foråret interviewede jeg hende desuden til en artikel om at leve som minimalist, så jeg føler alligevel, jeg kender hende ret godt. 🙂 Jane er jurist, blogger og klimaaktivist, og så er hun aktuel med bogen Den lille guide om minimalisme. Derudover er hun grundlægger af Facebookgruppen Minimalisme og Købestop, som pt. har over 13.000 medlemmer. Her fortæller hun om sit grønne vendepunkt:

Kan du huske dit grønne vendepunkt?

Tilbage i vinteren 2015 var jeg lige flyttet ud af byen med min familie. Vi havde fundet det, for os, perfekte lokalsamfund til vores drenges opvækst og boede i et dejlig nybygget hus. Jeg havde et spændende job, raske børn, en dejlig kæreste og fremtiden var lys.

Netop vinteren 2015 var unaturligt varm og jeg begyndte at få flere, små signaler omkring klimaforandringerne blandt andet via den rapport + brev, der kom fra en række klimaforskere. Jeg søgte med lys og lygte efter beviser for, at min frygt var ubegrundet, men fandt det modsatte.

Klima var endnu ikke kommet på de normale mediers dagsorden, og jeg kan huske, at jeg kiggede misundeligt rundt på mine kolleger og venner og ønskede, at jeg bare kunne lade som ingenting, og glemme det, som jeg havde opdaget. Jeg prøvede endda aktivt at undertrykke min bekymring. Men det virkede ikke, og skabte bare mere utryghed at lade som ingenting, så jeg valgte at undersøge mere og begynde at skrive om de ting jeg opdagede på min blog.

Sommeren 2018 fik ”heldigvis” overbevidst de fleste om, at der er noget om klima-snakken og at vi skal se at gøre noget ved den måde vi lever og forbruger på. Så det føles mindre ensomt at tale om klima i disse dage.

Til gengæld, så kan det godt være lidt frustrerende, at så mange diskuterer små ting, som eksempelvis om man skal bruge sugerør i metal eller bambus, når jeg tænker, at svaret kunne være helt at droppe sugerør og så bruge energi på at bekæmpe pensionsbranchens investeringer i olieselskaber og politikernes manglede handlemod.

Er der en bæredygtig sag eller dilemma, du er særligt optaget af?

Jeg er meget optaget af de løsninger, hvor et klimavenligt liv også er ensbetydende med et godt liv. Det er min påstand, og personlige erfaring, at et liv med mindre fokus på forbrug, med færre ting generelt – giver mere plads til de ting, som virkelig skaber lykke, nemlig tid med mennesker vi holder af, fordybelse og overskud. Ved at holdt fokus på taknemmelighed for det, som vi allerede har – fremfor at jagte ”den næste ting” – giver vi vores hjerner ro til at lægge mærke til alt det gode i vores liv.

Personligt bruger jeg tankerne bag minimalisme til at leve med en bevidsthed om, hvad der er vigtigt for mig og mine, og ved at skære en masse unødigt forbrug væk, sparer jeg både penge, tid og miljømæssige aftryk. Det føles meningsfyldt og er også det budskab, som jeg spreder via min blog, facebookgruppe, bog og foredrag.

Har du nogen grønne inspirationsforbilleder, der gør, at du får lyst til at leve mere klimabevidst?

Jeg er inspireret af minimalisme, der som retning indeholder redskaberne til at fjerne det overflødige fra vores liv, så vi får plads og overskud til det, som betyder noget for os. En af farerne ved klimadebatten er, at det er en kompleks diskussion uden åbenlyse og nemme løsninger, så et reelt engagement kræver mentalt overskud. Og netop mentalt overskud er en mangelvare i en tid, hvor vi bombarderes af valgmuligheder i vores hverdag og vores liv, børnefamilier er ved at knække af tidsmangel og dårlig samvittighed og sociale medier viser os, at alle klarer livet meget bedre end os. Så er det oplagt at slå hjernen fra og kokse ud til endnu en aften med Netflix.

Ved at automatisere en masse små beslutninger i løbet af dagen, så sparer vi på vores beslutningskraft og mentale energi, og så er det nemmere at forholde os til de komplekse problemstillinger, som klimasnakken bringer med. 

Læs også: Ny serie: Syv bæredygtige forbilleder fortæller om deres grønne vendepunkt.

Har du nogen grønne politiske forbilleder herhjemme eller i udlandet, som du ser særligt op til? 

Ikke politiske, i stedet vil jeg nævne tre privatpersoner:

  • Bea Johnson, (Zerowastehome)
  • Jacob Lund Fisker (Early retirement extreme)
  • Pete Adeny (Mr. Money mustache)

Alle tre er eksempler på normale mennesker, som har fremlagt helt konkrete måder at leve et mere klimavenligt (og bedre) liv. Så kan politikerne snakke alt det de vil – her er nogen, som gør noget.

På hvilket punkt har du ændret dig mest i forhold til at leve mere bæredygtigt?

Mit hovedbudskab er, at ”minimalisme og købestop” er vejen til et bedre/klimavenligt liv. Ved at omfavne minimalisme blev det nemt for mig at mærke, hvad der er vigtigt for mig, og hvad der ikke er. Og nemt at se igennem samfundets forventninger, og reklamernes konstante forsøg på at overbevise mig om, at jeg ikke er god nok. Og på at sælge mig ting, som jeg ikke har brug for.  Så nu køber jeg ganske lidt, og kun af reelt behov fx der er hul i alle mine strømper. Vi vælger altid genbrug, hvis det overhovedet er muligt. Vi vælger de nære ferie, og hopper ikke på ideen om, at man kun kan ”finde sig selv” på den anden side af jorden. Mit yndlingsredskab er ”taknemmelighed”, som jeg bruger til at fokusere på alt det gode, som jeg allerede har, så hjernen distraheres fra ”jagten på mere/noget nyt”. Jeg anbefaler alle at holde en periode med købestop, så bliver det nemmere at identificere alle ”vane-købene”, hvor dine penge ikke skaber reel glæde men bare forsvinder mellem fingrene på dig.

Hvad tænker du om fremtiden ift. den klimasituation, vi står i nu?

Jeg må indrømme, at jeg ikke er særlig optimistisk omkring, at vi kommer til at lykkes med at holde klimaforandringerne på et niveau, hvor mine drenges voksenliv kommer til at ligne det, som jeg har haft indtil videre. De sidste 40 år har, trods efterdønningerne af den kolde krig i vores del af verden – været præget af stor stabilitet. Jeg tror, at mine drenge kommer til at vokse op i en mere ustabil verden, hvor mangel på mad og rent vand vil skabe store sociale spændinger og hvor hidtid usete flygtningestrømme vil skabe uforståeligt politisk pres. Hvis forskerne har ret – og det har de haft indtil nu – så vil store dele af verden blive ubeboelig. Og tænk hvis du ikke havde mad og rent vand til dine børn, ville du så ikke flygte til sikkerhed?

Til gengæld så er jeg også optimist og fokuserer meget på, at det gode liv skal leves – uanset hvad der måtte være på vej – i de dage og år, som vi har nu. Min (klimatosse) veninde og jeg blev enige om, at trods den ubehagelige påmindelse, som sommeren 2018 gav os, så valgte vi også at nyde solskinsdagene. Der er intet vundet ved at bure sig inde og gemme sig, det har ingen glæde af. Så hellere nyde det fine vejr, og samle energi til endnu et år med klimakamp.

Vil du høre mere til Jane? Følg hende på Instagram, Facebook eller på hendes blog ProjectHandmade.

Læs også: Sådan startede mit eget grønne vendepunkt

Læs også: Hvorfor jeg er blevet den irriterende type, der bliver ved med at råbe ‘klima’

Har du også læst