Ny serie: Syv bæredygtige forbilleder fortæller om deres grønne vendepunkt

’Mit grønne vendepunkt’ er en ny føljeton over flere afsnit, hvor jeg spørger syv inspirerende personer, som alle har bæredygtighed som omdrejningspunkt i deres arbejde eller formidling, om, hvordan deres vej ind i den bæredygtige branche startede. I det første afsnit vender jeg blikket indad og starter med mit eget grønne vendepunkt, som startede med en ulmende uro, en blog og et citat fra Signe Wenneberg.

Foto: Johanne Stenstrup

”Det begyndte som en konstant, ulmende fornemmelse over ikke at gøre nok.

En fornemmelse af at sidde lidt fast i daglige rutiner. En irritation over at se nyhederne fra sofaen og klage over verdens miljømæssige tilstand til min (stakkels) mand.

’Du burde starte en blog,’ foreslog han en aften. Muligvis fordi han ikke rigtig orkede at høre mere brok fra min side og derfor opfordrede mig til at kanalisere min viden og holdninger ud et andet sted end til ham.”

Sådan begynder mit allerførste blogindlæg, her på bloggen, skrevet i september 2017 for over to år siden, og de første tre sætninger illustrerer meget godt, hvorfor jeg valgte at starte bloggen her: Fordi jeg havde en stadig større trang til at udtrykke mig om verdens vigtigste emne, som jeg slet ikke syntes fik nok opmærksomhed.

Det kan virke mærkeligt nu i en tid, hvor alle taler klima og bæredygtighed, og hvor emnet (heldigvis) er blevet førsteprioritet i mange sammenhænge. Men dengang – før den varme sommer i 2018 – var der ikke mange, der talte om det. Og slet ikke i et hverdagsperspektiv.

Jeg kan tydeligt huske mit vendepunkt: Det var en sætning, der var grunden til, at jeg kort tid efter gik ind og købte domænet her. Den kom fra Signe Wenneberg, en kæmpe inspirationskilde, som jeg havde fulgt et stykke tid på Instragram , der skrev, at ”vi alle sammen er nødt til vedblivende at tale om bæredygtighed, hvis vi vil have en bæredygtig verden ud af det her fremtidsscenarie, hvor der i international politik er taget nye store skridt mod afgrunden på det seneste.” Hun henviste til, at USA kort tid forinden havde trådt ud af Paris-aftalen og dermed ikke ville forpligte sig til at mindske de skadelige gasser og begrænse de globale temperaturstigninger, som er så nødvendig – og jeg følte nærmest et kald (selvom det lyder så højtravende, så er det det nærmeste, jeg kommer følelsen) for at gøre noget, da jeg læste ordene. Omend at starte en blog om klima og bæredygtig livsstil er i den lille ende, så var det trods alt ét skridt frem. Jeg fik afløb. Jeg gjorde noget.

Kort tid efter, i januar 2018, gik jeg på barsel med nummer to, og bloggen, (og måske mest min Instagram-kanal, som er en udvidet blog) blev et nødvendigt frirum under min barsel, hvor jeg kunne nedfælde tanker, bekymringer, men også fik øjnene op for alle de mange, grønne initiativer, strømninger og bevidsthed, der var i gang derude. Det var også under min barsel, at jeg endelig besluttede mig for, at når min barsel var slut, så vil jeg hellige mig emnerne: klima, bæredygtig livsstil og grøn omstilling som freelancejournalist. Med alt det usikkerhed det måtte medføre. Jeg tog springet, da min barsel sluttede i starten af 2019, og i dag skriver jeg om emnerne til flere medier som selvstændig journalist, ligesom jeg hjælper virksomheder og organisationer med at fremme deres grønne budskaber.

Sideløbende med mit arbejde er jeg dagligt på Instagram, hvor jeg de sidste to år har opdaget et stort fællesskab med en masse dybt inspirerende, entusiastiske og dedikerede mennesker, som på den ene eller anden måde har bæredytighed som omdrejningspunkt. Flere af dem arbejder direkte med, andre formidler om det, eller har det som stor interesse.

Nogle af dem kender jeg, andre har jeg talt med eller drukket kaffe med, nogle har jeg aldrig mødt, selvom jeg føler, at jeg kender dem. Fælles for mange af dem er, at jeg synes, de er vildt inspirerende, og derfor kom ideen til denne føljeton. Jeg vil gerne høre mere om deres perspektiver: Hvad der fik dem ind i bæredygtighedsbranchen, om deres inspirationskilder og forbilleder, og om hvordan de ser på fremtiden ikke mindst. For den kan jeg selv være bekymret for. Ofte endda.

Enkelte er store bloggere. Andre vil ændre verden gennem tøj. Nogle gennem færre ting og nogle gennem formidling. De har forskellige udgangspunkter, og derfor har jeg valgt dem. Heldigvis de har alle sammen valgt at sige ja til at deltage.

Formålet med serien er, at I, der læser med, får en mulighed for at lære disse inspirerende mennesker at kende, og hvis I kender dem allerede, får I forhåbentligt et indblik i lidt dybere tanker. Sidst, men ikke mindst, håber jeg, at disse mini-interviews vil sprede en masse, grøn inspiration derude.

Den første gæst kommer på i morgen.

Jeg håber rigtig meget, I har lyst til at læse med!

Har du også læst