Mit grønne vendepunkt: Morten Underbjerg

Morten Underbjerg er designer og grundlægger af det danske tøjmærke Le Pirol, som producerer økologisk strik i høj kvalitet. Morten har tidligere arbejdet hos større modehuse og boet i bl.a. London, Paris og Hamborg, men han forlod den konventionelle modeindustri, fordi han med egne øjne så, hvor etisk uansvarligt branchen arbejder. Den historie fortalte han mig bl.a., da vi i sommer mødtes over en kop kaffe, og jeg kunne mærke, at her sad en designer med en ægte indignation over branchens manglende moral. Den indignation har han siden brugt til at bevise, at modebranchen også indeholder ildsjæle, som ønsker at tage et grønt standpunkt gennem mode. Det er Morten og Le Pirol et bevis på. Her fortæller Morten om sit grønne vendepunkt:

Kan du huske dit grønne vendepunkt?

Jeg kommer fra den konventionelle modebranche, hvor kollektionerne er mange, og hvor ubrugelighed bliver hyldet som kreativ, innovativ og spændende – altså jagten efter nyt, nyt, nyt. Fordybelsen og det gennemarbejdede blev ikke prioriteret højt. Det var mere vigtigt, at der blev solgt meget tøj. 

Jeg kan huske en specifik episode, da jeg arbejdede hos designeren Alberta Ferretti I Italien for nogle år tilbage. Her havde vi fået til opgave at sy en kjole til Meryl Streep, som hun skulle have på til Berlin Film Festival. Vi lavede flere kjoler til hende, alle håndbroderede og alle speciallavet til hendes mål, og jeg var sågar i Indien for at hente stof til kjolerne. Meryl Streep valgte den kjole, hun ønskede at have på, og jeg blev bedt om at kassere resten, som bogstaveligt talt røg i skraldespanden. Utallige timers arbejde og materiale blev kasseret. Bare fordi. Og det er ikke bare et enkelstående tilfælde, men ét eksempel ud af mange på, hvorfor jeg ikke kunne være i den konventionelle modeindustri længere.

Derudover besøgte jeg producenter i Kina og Indien, hvor jeg blev overrasket og chokeret over de ringe arbejdsforhold, medarbejderne arbejdede under, og jeg kan huske, at jeg tænkte: Er jeg virkelig en del af denne branche? Det blev svært for mig at fortsætte i det spor.

Det er utroligt, det kan fortsætte, men det er som om, at modebranchen er super dygtige til at levere en drøm og få ting til at se ud som noget, det ikke er. Det er det, vi i bund og grund lærer på designskolerne. At kreere et univers, som et eller andet sted ikke findes. Et drømmescenarium.

Er der en bæredygtig sag eller dilemma, du er særligt optaget af?

At vi skal passe på vores natur og miljø. Jeg er meget inspireret af bogen Silent Spring der bl.a. fortæller om, hvordan vi piller ved naturen uden at vide, hvad konsekvenserne er.

Følg med på Instagram

Har du nogen grønne inspirationsforbilleder, der gør, at du får lyst til at leve mere klimabevidst?

Jeg er personligt inspireret af Anders Morgentaler, fordi jeg godt kan lide hans humoristiske, men dog velinformerede tilgang til klimadebatten.

På hvilket punkt har du ændret dig mest i forhold til at leve mere bæredygtigt?

Da jeg solgte min bil og købte en rød cykel i stedet.

Hvad tænker du om fremtiden ift. den klimasituation, vi står i nu?

Mit mantra er “Alles Wird Gut”. Selv om det er svært, så holder jeg fast i en positiv vinkel på miljø og klimadebatten.

Følg Morten og hans arbejde på Instagram og på Le Pirol

Læs også: Mit grønne vendepunkt startede med en ulmende uro og et citat fra Signe Wenneberg

Læs også: Min kommentar på Heartbeats: H&M sender grøn kollektion på gaden: Desværre er deres forretningsmodel stadig langt fra at være ‘conscious’

Læs også: Mit grønne vendepunkt: Johanne Stenstrup (BedreMode)

Har du også læst