Hvorfor er der flaskevand og engangsshampoo på danske hoteller i 2019?

I weekenden var jeg på et skønt hotelophold med min mand ifbm. Bogforum, og udover en dejlig, litterær weekend på et 4-stjernet hotel med afslapning, god mad og uafbrudt søvn (halleluja!) sidder jeg også tilbage med en konstatering af, hvor stor forskel, der er på hotellerne og deres klimabevidsthed.

Jeg iagttog især tre lavthængende frugter, som pågældende hotelkæde (og mange andre hotelkæder) nemt vil kunne droppe uden at miste hverken kunder eller kundetilfredshed.

Hvorfor er der overhovedet flaskevand på danske hotelværelser i 2019? Hvorfor er det nødvendigt? På vores hotel stod der to stk. vandflasker på værelset, som var gratis for alle gæsterne. Samtidig stod der glas på badeværelset, som man kunne drikke vand af – så hvorfor ikke bare nøjes med det?

Det lyder måske som en lille ting, men lad os kigge på fakta: Flaskevand belaster klimaet cirka 900 gange mere end postevand, ifølge Hofor. Vand fra hanen er sundere, friskere og meget billigere – og langt mere klimavenligt. Og så er det ovenikøbet fantastisk branding af Danmark over for hotellets udenlandske gæster – at skrive, at i Danmark behøver vi ikke at drikke vand fra flasken – vores vand i hanerne er så rent, at man kan drikke af det. Se dét er da en grøn fortælling, som gæsterne kan tage med hjem.

Flaskevand er ganske enkelt helt unødvendigt og med over 800 værelser på det pågældende hotel, er det op mod 1000 flasker (forudsat at hotellet er fuldt booket) man vil kunne spare – hver dag.

Drop engangsartiklerne en gang for alle. Engangsartikler er så 2009. Jeg dømmer et hotel ud fra, om der er engangssæbe på værelserne. Yes, sådan er jeg. På vores hotel var der håndsæbe, balsam, hårshampoo, bodyshampoo, bodylotion, for ikke at tale om kam, vatpinde, en svamp og nogle andre ting, jeg ikke fik kigget nærmere på.

Vi tog et bad, mens vi var der og brugte måske en tredjedel af bodyshampooen og hårshampooen – håndsæben brugte vi måske 1/10-del af. Derefter ryger det højst sandsynligt direkte i skraldespanden, når rengøringen kommer og skal gøre værelset klar til nye gæster. Løsningen: Hav sæbe i store beholdere, hvor tusindvis af plasticprodukter ikke bliver smidt ud hver dag. For et par måneder siden boede jeg på et andet, skønt hotel, hvor alt sæbe var i store beholdere og lavet af et dansk mærke med økologiske ingredienser. Det er langt meget mere holdbart, og det viser noget stillingtagen.

3) Skær ned på kødorgiet i morgenbuffeten. Jeg elsker at bo på hotel, og jeg elsker at stå op til et stort morgenbord. Det er faktisk noget af det bedste ved at bo på hotel. Men jeg behøver ikke 8 forskellige kød-valgmuligheder fra morgenstunden; den trang tror jeg faktisk, de færreste (kødspisere) har. Skær ned på kødet og hav to valgmuligheder. Lidt bacon og én slags pølse. Det vil rykke helt vild at minimere kødudvalget, og det sender et godt signal.

Alt i alt var det et skønt hotelophold og rammerne var dejlige. Men de hoteller, som udover komfort og dejlige rammer, også tager et ekstra skridt ift. klimaengagement (og ikke bare den gængse med, at man skal lade håndklæderne blive på knagerne, hvis de ikke skal vaskes, vi er kommet meget videre end det) får topkarakter i min bog.

Det hotel, vi boede på, har over 800 værelser, hvor gæster har mulighed for at checke ind og ud hver dag. Hvis vi antager, at der i gennemsnit bor 2 på hvert værelse, så er det op mod 1.600 gæster, der hver dag forbruger mad, sæbe og vand – samme antal som en lille landsby. Små ændringer har mærkbar effekt. Så hvorfor ikke bare komme i gang?

Hvad siger I? Vil ovenstående tiltag skræmme jer væk eller tiltrække jer som fremtidige gæster?

Følg også med på Instagram

Læs også: NY SERIE: SYV BÆREDYGTIGE FORBILLEDER FORTÆLLER OM DERES GRØNNE VENDEPUNKT

Har du også læst

4 kommentarer

Leave a Reply