Mit grønne vendepunkt: Tanja Gotthardsen

Hvis du synes, at genbrug er kedelig og brunt, så har du ikke været forbi @Tanjagotthardsens profil. Tanja (og hendes smukke genbrugshjem i Aarhus) har jeg fulgt længe, fordi hun forener æstetik med en masse vigtige tanker og overvejelser om vigtigheden af genbrug, greenwashing kombineret med iværksætterliv. Tanja lever af at formidle om bæredygtighed – både til sine mange følgere og som konsulent for grønne virksomheder. Jeg elsker idealister, og selvom jeg aldrig har mødt Tanja personligt (endnu) så er jeg stensikker på, at hun er netop det. Her fortæller Tanja om sit grønne vendepunkt.

Kan du huske dit grønne vendepunkt?

Jeg har altid været meget optaget af spørgsmål om ulighed og konflikt, og selvom det ikke er noget, vi taler så meget om i en tid, hvor bæredygtighed hovedsageligt gøres op i CO2, er snitfladerne mellem bæredygtighed og konflikt uendeligt mange.. Tidligere har jeg været involveret i en række forskningscentre og –initiativer, der havde Bangladesh som et af flere case-lande. Og selvom mit fokus var på noget helt andet, blev Rana Plaza-bygningskollapset, hvor over 1100 tekstilarbejdere omkom, ved med at dukke op. Det var på mange måder en mærkelig blanding af borgerkrigshistorik, islamisk terror og … tøj. Fast fashion især.

Oveni i det, fik jeg en lang række øjenåbnere, mens jeg arbejdede på det danske Centre for Resolution of International Conflicts, og midt i mellem verdensmålslancering, smykkelovgivning og billeder af druknede flygtningebørn, begyndte jeg at spekulere på, hvad der mon vil ske, når krigsflygtningene også får selskab af klimaflygtninge. Vil vi afvise dem med samme kynisme? Også selvom vores forbrug er med til at bringe kedlen i kog?

Jeg er gradvist blevet kørt i stilling til selv at skulle forske siden 2013. Men jeg tror, for nu, at jeg er mere værd som en form for generalist, der kan hjælpe med en bredere formidling – og i den observation ligger nok et af mine centrale vendepunkter.

Jeg tror ikke så meget, at der mangler viden, som at der mangler oversættelse, øjenhøjde og handling. Og eftersom jeg bor og lever med genbrug, var det en ret oplagt og jordnær indgangsvinkel til at teste en alternativ form for formidling. For hvis sociale medier kan bruges til at promovere uhæmmet forbrug, kan de vel også bruges til at fremme omtanke?

Er der en bæredygtig sag eller dilemma, du er særligt optaget af?

For øjeblikket bruger jeg utroligt meget tid på spørgsmål om greenwashing og vildledning i relation til privatforbrug. Grundlæggende har jeg det faktisk sværere med virksomheder, der vildleder forbrugeren, end med dem, der end ikke forsøger at omlægge deres arbejdsgange. For problemet med greenwashing er tveægget: den positive overdrivelse kan nemlig både understøtte den fortsatte eskalation af det forbrug, vi burde nedbringe, samtidigt med at den kan gøre, at vi som forbrugere giver op; at vi holder op med at prøve at ”gøre bedre”, fordi vi gang på gang bliver snydt – og så endda efter at vi har taget en beslutning om at gøre forsøget. Og jeg møder fortsat virksomheder, der har opdaget bæredygtighedens brandingværdi, uden at forstå den reelle værdi ved handlingen bag. Det er da, om noget, en udvanding af situationens alvor.

Læs også: Sådan startede mit eget grønne vendepunkt

Har du nogen grønne inspirationsforbilleder, der gør, at du får lyst til at leve mere klimabevidst?

Jeg tror egentligt, at min inspiration i højere grad kommer gennem det miljø, jeg er en del af. Jeg omgås jo en masse fantastiske virksomheder og ditto mennesker, men jeg kan ikke nødvendigvis knytte inspirationen op på enkeltindivider. Men vi ansporer hinanden til at blive dygtigere og mere hensynsfulde, og der er stor opbakning og hjælp til selv det mindste initiativ eller den mindste ændring.

Men jeg må da indrømme, at Jane Fonda har givet mig en del ideer til, hvordan et pensionistliv kan tage sig ud. Og faktisk er jeg ikke i tvivl om, at der også nok skal være rigeligt at tage fat på om halvtreds år.

Har du nogen grønne politiske forbilleder herhjemme eller i udlandet, som du ser særligt op til? 

Egentligt kan min tillid til politisk handling være på et meget lille sted – og det er hundrede procent en arbejdsskade. Jeg prøver dog at være optimistisk ift. at den nuværende regeringsperiode kan skubbe dagsordenen. Jeg er meget begejstret for Margrethe Vestagers EU-arbejde. Der er også bæredygtighed i, at der betales skat. Og kigger vi oversøisk, sætter jeg pris på Alexandria Ocasio Cortez’s arbejde, selvom jeg er i tvivl om, hvor meget det kan rykke ved den amerikanske bredde.

Læs også: Mit grønne vendepunkt: Morten Underbjerg

På hvilket punkt har du ændret dig mest i forhold til at leve mere bæredygtigt?

Der skal ikke ret meget til, før jeg evaluerer på en vane og finder alternativer. Men hvor jeg konkret har ændret mig mest … det ved jeg faktisk ikke helt. Jeg har tidligere fløjet en del i forbindelse med arbejde i både Bruxelles og Paris, samt i forbindelse med research, jeg har lavet i udlandet. Men jeg har ikke fløjet ret meget privat, og jeg har derfor ikke følt et helt så stort afsavn ved ikke at flyve de sidste 18 måneder. Jeg er dog ikke anti-fly, skal det siges, ligesom jeg ikke er anti-forbrug.

For 10 år siden var jeg fuldtidsvegetar, mens vi i dag (min kæreste og jeg) har 6 kødfrie dage og 1 dag med mulighed for tilvalg. Og ser vi på mit tøjforbrug, har jeg tidligere købt 100 procent genbrug, mens jeg i dag er meget optaget af også at huske at støtte ansvarlige virksomheder.

Måske jeg i virkeligheden er blevet lidt mere fleksibel? Det kan der jo også være stor bæredygtighed i.

Læs også: Mit Grønne Vendepunkt: Cathrine W. Wichmand (Rockpaperdresses)

Hvad tænker du om fremtiden ift. den klimasituation, vi står i nu?

Jeg tror ikke, at vi lykkes med at sætte planeten før profitten. Og det er ærligt talt ikke noget, jeg nyder at sige i plenum. Men jeg tror stadig, at det er vigtigt, at vi gør, hvad vi hver især kan, for vi kommer til at skulle vende os til en anden virkelighed. Jeg tror, at handling er vores bedste værn mod håbløsheden, og jeg tror, at vi skal genfinde skønheden i de små, få og velvalgte ting; storforbrug har jo ikke gjort os lykkeligere.

Og så tror jeg, at vi skal træne vores medmenneskelighed; den får vi brug for.

Vil du høre mere til Tanja Følg hende på Instagram eller på hendes blog SecondhandFirst

Læs også: Mit Grønne Vendepunkt: Jane Ibsen Piper

Har du også læst

1 kommentar

Leave a Reply