Mit grønne vendepunkt: Lisbeth Vestergaard

Lisbeth Vestergaard er kvinden bag begrebet ’lysegrøn livsstil’, et begreb jeg virkelig godt kan lide. Det dækker over alle de små valg, som er lidt grønnere end alternativet – og hvor de fleste kan være med. Lisbeth bor i Odense, arbejder som tekstforfatter på bureau og inspirerer sine følgere til en lysegrøn livsstil på hendes fine Instagram-profil. Her fortæller Lisbeth om sit grønne vendepunkt:

Kan du huske dit grønne vendepunkt?

Jeg ved ikke, om jeg har oplevet et konkret vendepunkt – jeg tror mere, at jeg endelig blev klar til at åbne øjnene. Jeg kan huske dengang i slut 00’erne, da jeg så ”An Inconvenient Truth” (En Ubekvem Sandhed) i gymnasiet og blev skræmt fra vid og sans. Jeg kunne på ingen måde rumme den angst, klimaforandringerne førte med sig, så jeg hagede mig fast i det modsatte: Der var jo stadig forskere, der betvivlede klimaforandringer, så måske det ikke var sandt?

Spol frem til 2016, da min veninde for første gang fik lokket mig med på et loppemarked, og jeg fik øjnene op for en verden af genbrugstøj. Først var det bare skønt at spare penge i mit hårdt pressede SU-budget, men så var der nogen, der snakkede om, at det jo også var mere bæredygtigt end alt det high-street jeg ellers shoppede. Jeg havde ubevist taget et bæredygtigt valg, og det føltes helt vildt godt!

Det lyder hurtigt meget overfladisk, men sandheden er bare, at idet jeg tog et bæredygtigt valg, fik jeg den følelse af kontrol, jeg havde manglet i gymnasiet. Nej, jeg reddede ikke klimaet ved at købe genbrugstøj, men jeg gjorde noget, og det betød, at jeg endelig var klar til at anerkende udfordringerne – og så har mit grønne fokus ellers stille og roligt spredt sig derfra lige siden.

Læs også: Hvorfor er der flaskevand og engangsshampoo på danske hoteller i 2019?

Er der en bæredygtig sag eller dilemma, du er særligt optaget af?

Hvis jeg kunne, så fokuserede jeg gerne på det hele, men ak – vi lever i den virkelige verden. Jeg tror, det er derfor, jeg har opfundet mit eget begreb, som jeg kalder en ”lysegrøn livsstil”. Det dækker over alle de små valg, jeg tager, som er lidt grønnere end ellers. Genbrugstøj, nej til oksekød, staycation, affaldssortering og alt det der. Delvist fordi det styrker min følelse af at tage kontrol over en ukontrollabel situation. Og delvist fordi jeg forsøger at stemme med min pengepung!

Det kan godt være, at politikerne endelig er ved at få øjnene op, men vi er nødt til at blive ved med at råbe højt, hvis vi skal rykke ved noget. Der skal store, strukturelle ændringer til for at vende udviklingen, og de små tiltag vi gør hver dag, er med til at vise de kære beslutningstagere, at vi er klar til de ændringer.

Læs også: Sådan startede mit eget grønne vendepunkt

Har du nogen grønne inspirationsforbilleder, der gør, at du får lyst til at leve mere klimabevidst?

Jeg drages meget af de andre derude, der heller ikke gør det perfekt. Kvinder som Cathrine Widunok Wichmand , der ligesom jeg er grebet af en kæmpe klimaangst, og som virkelig prøver at gøre en forskel i det små ved at inspirere uden løftede pegefingre.

Har du nogen grønne politiske forbilleder herhjemme eller i udlandet, som du ser særligt op til? 

Jeg er SÅ imponeret over Greta Thunberg, og hvad hun har udrettet, og jeg fryder mig inderligt, hver gang hun giver de gamle hvide mænd og deres oliemilliarder tørt på!

Følg med på Instagram

På hvilket punkt har du ændret dig mest i forhold til at leve mere bæredygtigt?

Altså udover at jeg (næsten) ikke har købt tøj fra nyt de sidste to år, så er det virkelig sivet ind i mange aspekter af mit liv. Vores kost er blevet mere klimavenlig, jeg tænker meget mere over vores tøjvask, vi forsøger at skære mest muligt på plastikken og hele baduljen! Jeg valgte også, at 2019 skulle være flyvefri for mit vedkommende, for igen at styrke den der følelse af kontrol og bevidsthed. Hvert nyt valg åbner virkelig min horisont, så selvom jeg ikke fornægter noget, så ændrer det virkelig på min livsstil.

Hvad tænker du om fremtiden ift. den klimasituation, vi står i nu?

Det afhænger virkelig af, hvilken dag du fanger mig. De fleste dage forsøger jeg at holde fast i optimismen og håbe på, at den der teknologiske udvikling rent faktisk kommer. Hvis ikke jeg holder fast i dét, kunne jeg meget vel synke ned i et dybt, mørkt hul fyldt med klimaangst – så i stedet holder jeg fast i mine egne tiltag, og krydser alt hvad jeg kan for, at det ikke er for sent endnu.

Læs også: Jeg savner at være ubekymret

Vil du høre mere til Lisbeth. Følg hende på Instagram eller på hendes blog Moonlitmadness

Dette var sidste interview i føljetonen ‘Mit Grønne Vendepunkt’. Jeg håber, I kunne lide det? De seks andre interviews, kan læses herunder:

Læs også: Mit Grønne Vendepunkt: Jane Ibsen Piper

Læs også: Mit Grønne Vendepunkt: Cathrine W. Wichmand (Rockpaperdresses)

Læs også: Mit grønne Vendepunkt: Susan Mogensen (Susliving)

Læs også: Mit grønne vendepunkt: Morten Underbjerg

Læs også: Mit grønne vendepunkt: Johanne Stenstrup

Læs også: Mit grønne vendepunkt: Tanja Gotthardsen

Har du også læst

1 kommentar

Leave a Reply