Den Ubeboelige Klode burde husomdeles ligesom Lars Larsens selvbiografi blev det i 00’erne

Hvordan anmelder man en bog, der er så skræmmende, barsk og fyldt med ubarmhjertige fakta om vores fremtid, hvis man samtidig gerne vil have, at I læsere får lyst til at købe bogen med hjem? Jeg gør her et forsøg.

”Jeg har ikke kunne holde op med at tale om Den Ubeboelige Klode, siden jeg læste den. Jeg håber, at hvert eneste menneske på denne klode læser den,” har forfatterinde, Margaret Atwood, sagt om bogen Den Ubeboelige Klode, og jeg har det ligesom hende.

Lad det være sagt med det samme. ’Den Ubeboelige Klode – en historie os om vores fremtid’ er ikke en bog, du kommer i godt humør af. Tværtimod. Men det er en nødvendig bog. Også selvom den til tider kan føles håbløs at komme igennem (ikke fordi den er kedelig, men fordi den er dybt foruroligende.)

Vi ved godt alle sammen, at det står skidt til med klimaet. Der er intet nyt på den front. De fleste ved også godt, at hvis der ikke bliver gjort nok, vil temperaturen stige, det samme vil havene, ligesom udsigten til millioner af klimaflygtninge i en nær fremtid, er en kendt konstatering. Men det er samtidig abstrakt viden, som tit henkastet bliver slynget ud. Ja, havene vil stige-  men hvad betyder det reelt? Ja, temperaturerne vil måske stige 1-3 grader, og hvad så? Fordi tallene er så små, har vi en tendens til at underkende deres betydning. Det lyder umiddelbart af ingenting.

Ovenstående scenarier giver bogen udførlige svar på. Bogen opstiller helt konkrete scenarier for, hvordan fremtiden kommer til at se ud, hvis vi når 1,5 temperaturstigningen, som er den temperaturstigning Paris-aftalen (ambitiøst) sigter efter, og 2-3 grader, som er det mange klimaforskere, desværre, konstaterer er realistisk. Ifølge FN står vi til 4,5 grader temperaturstigninger i 2100, hvis vi fortsætter samme kurs som i dag.

”Ved 2 grader begynder indlandsisen sin kollaps, yderligere 400 millioner mennesker vil lide under vandknaphed, større byer i ækvatorbæltet vil blive ubeboelige, og selv på nordlige himmelstrøg vil hedebølger slå tusindvis af mennesker ihjel hver sommer.

Ved 3 grader vil Sydeuropa henligge i permanent tørke. Ved 4 grader vil der hvert år være otte millioner flere tilfælde af denguefeber blot i Latinamerika og tæt på årlige globale fødevarerkriser. Skader fra oversvømmelser af floder vil vokse tredivefold i Bangladesh, tyvefold i Indien og helt op til trefold i Storbritanien,” er nogle af de konkrete eksempler fra bogen.

”Retorik slår ofte ikke til, når man taler om klimaet, fordi den eneste sagligt egnede sprogbrug er en type, vi i en kultur af ukuelig optimisme er blevet trænet til kategorisk at afvise som overdrivelse,” lyder det fra forfatteren i indledningen om det paradoks, at de fleste af os ofte fortrænger fakta, når det kommer til klimakrisen. Vi vil simpelthen ikke høre om, at det går af helvede til.

Men det bliver vi desværre bare nødt til, hvis vi for alvor skal få øjnene op for, hvilke konsekvenser klimakrisen får. Ikke at vi kun skal tale om, hvor grelt det står til, men vi bliver nødt til at have en konkret viden at navigere ud fra, hvis vi skal motiveres til at komme op i gear mht. den kollektive grønne omstilling.

Kapitlerne har deprimerende overskrifter som varmedød, sult, naturbrænde og døende have, hvor forfatteren gennemgår, hvad der kommer til at ske, når og hvis temperaturen ændrer sig. En ting er nemlig sikkert: Temperaturen ændrer sig. Men hvor meget? Er det 2 grader eller 3 grader? Eller 5 grader? Konsekvenserne er meget forskellige. I det ene eksempel er der en chance for vi overlever. Det andet eksempel betyder den visse død for de fleste af os.

Ja, det er hård kost, og jeg har indimellem måtte lægge bogen fra mig og gå en lang tur. Jeg tror mange mennesker har et før og et efter, at de har læst en bog. Sådan har jeg det med Den Ubeboelige Klode.

”Jeg er ofte blevet spurgt om det er moralsk ansvarligt at få børn i dette klima, om det er rimeligt mod planeten eller måske endda vigtigere for børnene. Faktisk fik jeg et barn, Rocca, mens jeg skrev denne bog. En del af det valg skyldtes selvbedrag, den samme overlagt blindhed. Jeg ved, at der vil komme klimarædsler, hvoraf nogle uvægerligt vil gå ud over mine børn(…) Men de rædsler er endnu ikke mejslet i sten. Vi nedfælder dem med passivitet og med handlinger kan vi standse dem,” skriver forfatteren, der skriver dele af bogen i den Californiske ørken, hvor der 49 grader udenfor hans vindue. ’Og det er ikke en rekord,” som han konstaterer.

Du bliver i dårligt humør af at læse bogen, du bliver kommer til at kigge på dine børn og blive bange for den fremtid, de møder, men det er også dét, der er meningen, for der er behov for vi kollektiv griber til handling og stiller krav til os selv og politikerne. Det, du til gengæld også bliver, er handlekraftig. Jeg tror, det er de færreste, der læser den her bog, som kan lægge den fra sig og ufortrødent fortsætte i samme spor.

Jeg blev side efter side, fakta efter fakta, bekræftet i, hvor vigtigt det er at blive ved med at gøre en forskel, stor som lille, råbe op, og det er dét, bøger som En ubeboelig Klode kan: Ruske os op. Oplyse os om den fremtid, vi står overfor. Og derfor er den så vigtig at læse.

Forfatteren bag David Wallace-Wells er medredaktør på New York Magazine, hvor han bl.a. skriver om klimaforandringer. I 2017 skrev han en syv artikel lang artikel om konsekvenserne af klimaforandringer, som blev det mest læste i magasinets historie. Den Ubeboelige Klode er blevet en global besteller og udkom for nylig på dansk på forlaget KLIM.

”Vi idømmer hver især vores fremtidige jeg en smile lidelse, hver gang vi tænder på en kontakt, køber en flybillet eller undlader at stemme. Nu er vi alle medansvarlige for at skrive den næste akt. Vi fandt en måde at skabe ødelæggelse på, og vi kan finde en måde at bygge os ud af det på,” skriver David Wallace-Wells.

Køb En Ubeboelig Klode her (affiliate link)

Jeg har modtaget bogen som anmeldereksemplar.

Har du også læst