‘Okay Boomer’ – berettiget kritik eller for nemt?

Jeg har tænkt en del over ’Okay Boomer’-udtrykket på det seneste og over, hvorfor jeg faktisk synes, at det er alt for nemt at kaste ansvaret på klimakrisen over på den ældre generation, fordi den generation i en årrække har levet som om verden var et stort tag selv bord uden nogen form for stillingstagen over, hvem der betaler regningen.

Det har de jo i teorien ja, men så tænker jeg over, hvordan jeg selv levede for bare fem år siden, og der var jeg sgu ikke meget bedre. Jeg fløj for et godt ord. Det var hele tiden lysten, der drev værket. Hvor ville vi hen på sommerferie næste år New York? Tjek. Jeg tror vi fløj oversøisk i 4 år i træk. For ikke at tale om alle de europæiske destinationer, vi bookede billet til.

Da vi købte lejlighed i 2013 på Frederiksberg og pludselig havde flere kvadratmeter at fylde ud, var vi ude og købe ny sofa, nyt sofabord, ny spisebord osv. Vi spiste kød hver dag næsten. Osv.

Jeg var da godt bekendt med, at polerne smeltede, det havde Villy Søvndal selv fortalt os alle sammen tilbage i 2010, men det var ikke en kendsgerning, som jeg kædede sammen med mit personlige forbrug. Overhovedet ikke. Tværtimod var klimaet noget politikerne skulle fikse. Diskursen med klimaet var noget med store virksomheder, politikere og noget så uhåndgribeligt som CO2.

Og sådan tænker jeg også langt de fleste ’ældre’ har det. Så når man gentagende gange siger, at vi har vidst i over 30 år, hvor slemt det slog til (i 1989 fremlagde IPCC sin første store klimarapport) så ja, det gjorde et fåtal måske, men det gjorde den brede befolkningen ikke.

Og derfor synes jeg Okay Boomer-udtyrkket er for nemt. Forskellen ligger i, og man vælger at tage et personligt ansvar i dag, eller ej. Om man vælger at lytte til videnskaben eller har for travlt med at holde fast i en destruktiv livsstil. Men at give en hel generation skylden for, hvor vi er i dag? Det synes jeg er for nem ansvarspålæggelse.

Hvad tænker I?

Følg også med på Instagram

Har du også læst

Leave a Reply