Hvis man ikke skal sætte fokus på klimakrisen, når man modtager verdens største filmpris, hvornår skal man så?

Jeg er en sucker for Oscar-uddelingen, og har været det siden jeg var helt ung. Jeg har altid elsket film og gør det stadig.

Jeg husker ikke mit første filmøjeblik, tilgengæld står mit første Oscar­moment meget klart. Det var i 1999, da jeg som 13‐årig fascineret og søvndrukken så til, mens italienske Roberto Benigni dansede hen over stolerækkerne i County Music Center. Han havde netop vundet en Oscar for den fremragende ’Livet Er Smukt’ i kategorien ’Bedste Udenlandske Film’. Det var magisk, livsbekræftende og stort, og jeg så det på mit lyserøde værelse, fordi jeg var vågnet om natten og havde tændt for mit lille tv – fordi jeg vidste, at Oscar-uddelingen fandt sted.

Det føles, og er, længe siden. I dag er der ingen instruktører, der danser over stolerækkerne. Til gengæld er scenen i dag i langt højere grad blevet politisk. Dansen over stolerækkerne skete i de ubekymrede, lyse og optimistiske 90’ere, inden der var noget, der hed Brexit, inden Trump i Det Hvide Hus, inden #metoo og inden en eskalerende klimakrise.

I dag er dem, der får opmærksomheden til Oscar-uddelingen, de personer der bruger taletiden politisk, og som ikke nøjes med den sædvanlige takketale. I år var det som bekendt Brad Pitt og ikke mindst Joaquin Phoenixs tale, som løb med opmærksomheden.

Der er dem, der synes, det er for nemt og letkøbt, når klodens største skuespillere tager fat i politiske emner fra talestolen, fordi mange af dem tilhører the 1 percent, og dermed personligt befinder sig meget langt fra de emner, som de prædiker om – og så er der dem (som mig selv) som elsker det. Jeg lapper det i mig.

Når Joaquin Phoenix, som modtager en Oscar for sin blændende, dystre og hårrejsende præstation i Joker, pludselig virker rørt, en smule nervøs (han bider negle på et tidspunkt) og uden nedskrevet tale italesætter klimakrisen og den absurditet i, at vi helt bevidst er ved at udplyndre naturen, fordi vi føler os hævet over den, så bliver jeg rørt.

“I think that we’ve become very disconnected from the natural world…what we’re guilty of is an egocentric world view — the belief that we’re the center of the universe. We go into the natural world, and we plunder it for its resources. We feel entitled to artificially inseminate a cow, and when she gives birth we steal her baby. Even though her cries of anguish are unmistakable. And then we take her milk that’s intended for her calf and we put it in our coffee and our cereal.”

Talerne vi husker, og alle de ligegyldige

Nogle vil sikkert synes, at han går ud af en tangent (Phoenix har efter signende været veganer, siden han var tre) men jeg er ikke en af dem. Fra min stol er det virkelig stærkt, og jeg blev ramt da jeg så det første gang, anden gang og tredje gang også. Jeg synes, det er stærkt, modigt og helt på sin plads. Han har få minutters taletid foran mange millioner af mennesker, og han bruger den på en vigtig sag.

Der er ikke nogen, der kommer til at huske Renee Zelleweger (kedelige) tale, som vandt prisen for bedste kvindelige hovedrolle, som talte om, at forbilleder og ’heroes’ er vigtige og nævnte nogle personlige forbilleder i salen, det virkede lettere indstuderet, og der var ikke rigtig noget på spil.

Jeg kommer derimod til at huske Joaquin Phoenix’ tale, fordi det var ægte. Ligesom jeg stadig husker Leonardo DiCaprios tale fra 2016, hvor han brugte anden halvdel af sin taletid på at sætte fokus på nødvendigheden for politisk handling på de eskalerende klimaforandringer.

Trods de lidt mere alvorlige rammer, så synes jeg ikke, at showet er blevet kedeligere af den grund. Tværtimod. Jeg lapper det stadig i mig. Ikke længere om natten (har små børn, får i forvejen for lidt søvn), men så som det første om morgenen efter. (Tak til YouTube)

Har I set Joaquin Phoenixs tale, og hvad synes I? Hvis ikke, kan I se talen her:

En anden vigtig tale: Se Leonardo DiCaprios tale fra 2016 her:

Læs også: Syv bæredygtige forbilleder fortæller om deres grønne vendepunkt

Læs også: Hvad nu hvis 2020 bliver året hvor…

Følg med på Instagram også

Har du også læst