Der bor en ung klimakyniker i mig, som ikke vil dø

Der bor en ung klimakyniker i mig, som ikke vil dø.

Hun stikker sit grimme ansigt frem, når jeg læser nyheden om, at Corona-krisen vil medføre en CO2-reduktion på 5 procent i år, og hvor godt det end lyder for klimaet, så er det end ikke nok i forhold til de 7,6 procent, verden skal reducere hvert år, hvis vi skal nå de nødvendige klimamål. Det er mere end en Corona-krise hvert år der skal til, hvis vi nå Paris-aftalen, og hvordan fanden når vi det, spørger klimakynikeren, når Corona fylder alt i hele verden, og folk mister deres job på stribe i alt for høj fart og næppe får overskud til at tænke på klimaaktivistiske valg i deres nye virkelighed, men på at holde sammen på hus og hjem og få mad på bordet.

Hun er der, når jeg ser Norges sundhedsminister Bent Høie fine, fine tale, hvor han takker de unge for at sætte deres liv på pause under corona-pandemien, så de gamle kan beholde deres.

‘Du får ikke sommeren tilbage, når du er 17 og studentertiden kan ikke afspilles igen,’ siger han, og jeg kan godt forstå, at ungdommen igen og igen må føle, at de skal betale regningen for den ældre generation, der bevidst eller ubevidst har levet over evne i årevis, og nu efterlader lorten til dem. Igen.

Hun er der, når hun ser, USA’s præsidents ignorance og uvidenhed igen og igen, og når hun tænker, at hvis det virkelig er den mand, amerikanerne mener, bedst kan styre deres land, og det siger meningsmålingerne, hvor opbakningen til manden ikke just er dalende, så må de vel leve med konsekvenserne af ham, de har valgt til at besidde embedet, Det er ikke fordi, at der ikke er alternativer – gode alternativer endda.

Kynisme er farligt og ikke særligt konstruktivt, men det rokker ikke ved den kendsgerning, at den er der, og at den skal bekæmpes, men hvor er det dog svært. I disse tider. #coronadagbog

Følg med på Instagram også.

Læs også: This can be our finest hour

Har du også læst