At forbruge os ud af krisen eller ikke forbruge os ud af krisen. That’s the question

Det er interessant, hvordan prioriteringerne i genåbningen sker. Lige nu er det forbrug, der prioriteres. Dernæst kultur. Først må storcentrene åbne. Museerne og kulturoplevelser kommer i anden række. Dét, selvom alle forskere skriger på, at hvis vi vil den grønne omstilling skal vi sænke vores forbrug markant. Jeg er med på, vi ikke kan gøre det hele samtidig, men hvorfor ikke vende det rundt? At folket får adgang til kulturen først og sidst storcentrene.

“Dilemmaet for den enkelte ved den aktuelle genåbning er, om man skal vise kortsigtet samfundssind ved at gå ud og svinge dankortet eller vise langsigtet samfundssind ved at tænke bæredygtigheden mere ind i sin adfærd. Er vi til for økonomiens skyld, eller skal økonomien tjene menneskers – herunder endnu ufødte medborgeres – trivsel?,” skriver Jørgen Steen Nielsen i dagens leder i Information

Det kan man så tænke lidt over dagen efter, at FN meddelte, at der aldrig har været større koncentration i CO2 i atmosfæren – trods Coronakrisen og rent-luft-billeder over verdens storbyer. CO2-koncentrationen er ikke kun stigende, men accelererende.

“This is, of course, of great concern for our climate, and demonstrates, yet again, that urgent action is needed to reduce our greenhouse gas emissions. To keep average global warming to 1.5°C we need to achieve net zero emissions by 2040 (2055 at the latest),” siger Pascal Peduzzi, Director of UNEP/GRID-Geneva and Programme Manager of the World Environment Situation Room i artiklen her.

Læs også: Gør en grøn forskel med dit forbrug

Læs også: Der bor en ung klimakyniker i mig, som ikke vil dø

Har du også læst

2 kommentarer

  1. Tak for din artikel, Ditte! Nu er jeg ikke alene om, at Mennesket er ved at blive niveleret til en forbrugs-maskine. Glem alt om de dannede mennesker, som læste bøger – betal din skat og go shopping. Easy life, som minder mig om Ray Bradbury’s mareridt.
    Og så kan man supplere hans mareridt med en artikel fra BBC: “Emerging studies show that air pollution is linked to impaired judgement, mental health problems, poorer performance in school and most worryingly perhaps, higher levels of crime.”

Leave a Reply