Hvad gør man, hvis man som Alexandria Ocasio-Cortez bliver kaldt ‘en fucking bitch’ af en kollega? Man svarer sådan her:

Første gang jeg stiftede bekendtskab med Alexandria Ocasio-Cortez var tilbage i marts sidste år, hvor hun i en video på YouTube forsvarede sin Green New Deal-aftale overfor en politisk modstander, som havde kaldt lovforslaget for ’elitært’. Hendes svar på den bemærkning gik derefter viralt. (denne video er ikke den primære)

Hvis der er noget, som Alexandria Ocasio-Cortez ikke er, eller lader til at ville opfattes som, så er det elitær – en holdning, som hurtigt kom til udtryk i videoen. Den viser en politiker med en sjælden form for indignation, noget ægte, noget ufiltreret, som ikke taler det gængse polerede eller indstuderede politikersprog, og som har en fysisk gestikulation, som jeg sjældent havde set før i amerikansk politik, og jeg noterede mig straks hendes navn. Jeg har før skrevet portræt af hende her i anledningen af at hun i oktober var i København under C40-Klimatopmødet og fordi hun er et kæmpe, politisk forbillede. Hun er ophavskvinden til ’Green New Deal’, en grøn, job- og velfærdsskabende plan, som ønsker 100 procent vedvarende energi indenfor en 10-årig horisont.

Fordi jeg fremhæver hende igen, er ikke på grund af et klimarelateret emne, men på grund af en anden vigtig dagsorden. Hvordan vi taler til kvinder i det offentlige rum. Alexandria Ocasio-Cortez er en kontroversiel figur i USA, fordi hun er venstreorienteret og erklæret socialist. Hun er en torn i øjet på mange (republikanere) og tidligere denne uge blev hun antastet på sin arbejdsplads – i kongressen – af republikaneren Ted Yoho, der pegede på hende og råbte ’You are a fucking bitch’.

Just like that. På hendes arbejdsplads, i landets øverste politiske organ, af en mand i jakkesæt, en politiker, som er uenig i hendes synspunkter. Politkeren, republikaneren Ted Yoho blev tvunget til en undskyldning senere på ugen, men den giver hun ikke meget for, og hun forklarer meget godt i videoen herunder hvorfor.

Hendes svar er saligt, nuanceret, og dybt rørende, og emnet desværre stadig aktuelt. Hun siger bl.a.:

“I want to thank him for showing the world that you can be a powerful man and accost women. You can have daughters and accost women without remorse. You can be married and accost women. You can take photos and be a family man and show the world, that your are a family man -without remorse. It happens every single day in this country”

Se hele hendes svar her:

Følg med på Instagram også

Jeg tror i øvrigt på, at Alexandria Ocasio-Cortez en dag stiller op som demokraternes præsidentkandidat.

Læs også: Der bor en ung klimakyniker i mig, som ikke vil dø

Har du også læst

2 kommentarer

Leave a Reply