“I don’t want to rock the boat. But the boat is fucking rocked”

Der var engang, hvor jeg syntes, at dem der råbte op om klima konstant var lettere irriterende og havde det med at ødelægge den gode stemning. De var sådan lidt skingre i det.

Skuespiller Joaquin Phoenix sagde det meget rammende i hans Oscar takketale, inden han tog hul på klimaemnet, som ikke just bidrog til den gode stemning. “I don’t want to rock the boat. But the boat is fucking rocked.” 

Flere og flere råber op. I går var det i Politiken, hvor 29 forfattere og kunstnere, der i en fælles appel opfordrede til alle grønne organisationer til at igangsætte en ikke-voldelige politisk revolution.

”En politisk revolution er en alvorlig sag. Ja. Men de apokalyptiske katastrofer, vi har kurs mod i dag, kan blive mange gange værre. Ifølge talrige forskere er klokken nu fem minutter i 12. Ifølge andre forskere har viseren måske allerede passeret 12. Vi har derfor ikke tid til at fortsætte med at gøre noget, der ikke virker. Det har vi gjort i årtier,” skriver de bl.a.

I morgen er det 139 fremtrædende erhvervsfolk, der på forsiden af Information råber op og er gået sammen om en klimaappel til Folketinget om, at der skal sættes handling bag de fine ord. Appellen bliver overrakt til klimaminister Dan Jørgensen i morgen til Folketingets åbning 

Jeg er selv i en periode, hvor jeg ikke orker at råbe op. Jeg er tom for ord. Jeg gider ikke. Jeg arbejder med det fuld tid, og måske er det efteråret og det snigende mørke, men jeg orker ikke også at sætte fokus på det, når jeg har fri. Omvendt har jeg ikke længere tålmodighed til at læse om flere vegetariske retter, og om hvordan jeg kan sy mit eget tøj, eller spare på julepynten. Jeg ved det hele, men utålmodigheden ulmer. Engang, i min barselsbobbel, skrev jeg vist noget med, at en bambustandbørste også er et skridt på vejen, men nu er jeg ældre, mere utålmodig og mere realistisk. Det er de strukturelle forandringer, der skal accelereres nu, hvis vi skal nå det her. Og derfor er jeg så glad for at se netop det pres i aviserne de her dage.

Husk, du også kan skrive under på klimaappellen – det tager 1 minut og kan gøres lige her

.

Har du også læst

Leave a Reply