Overskriften, der tvang mig ud af den bobbel, jeg åbenbart lever i

“Politikerne burde gøre meget mere for at bremse klimaforandringerne – så længe det ikke rammer os på vores pengepunge og forbrugsvaner.”

Sådan svarer et flertal i en måling, Megafon har udført for Politiken og TV 2, hvor langt størstedelen ikke er villige til at betale ekstra for forurenende varer. F.eks. mener 77 procent af danskerne, at det ikke er en god ide at lade mælkeprisen stige med 2 kroner for klimaets skyld. Modstanden findes i hele landet og i alle socialgrupper. F.eks. mener 77 procent af danskerne, at det ikke er en god ide, at mælkeprisen stiger med 2 kroner for klimaets skyld.

Jeg konstaterer endnu engang, at jeg lever i en bobbel, for jeg synes, at co2-afgifter er det mest logiske i verden. At forureneren skal betale. Og at det skal betale sig at handle klimavenlige varer.

Ifølge en række fagfolk, der beskæftiger sig med grøn omstilling, har regeringen gjort et dårligt stykke arbejde med at forklare essensen af sådan en afgift:

”Regeringen mangler at tage et større ansvar for klimaudfordringerne. De burde være fuldstændig gennemsigtige omkring, hvad strategien bag klimaafgifterne er, ved at sige: ’Når vi sætter afgifter på, så køber I automatisk mindre af det, der forurener, og I får pengene tilbage på den og den måde. Vi har styr på det.’ Man skubber ansvaret ud til det enkelte individ, der ikke kan overskue og håndtere det, og det resulterer i klimaangst og klimaafmagt, siger” Mie Amalie Holstein, der er cheføkonom i erhvervsorganisationen SMVdanmark og medlem af Det Etiske Råd til avisen.

Helene Hagel, der er klimapolitisk leder i Greenpeace Danmark, er enig.

”Argumentet om, at det rammer socialt skævt, er en dårlig undskyldning, for der er en lang række politiske redskaber, man kan bruge for at udligne det,” siger hun til Politiken.

Hvad mener du?

Hvis du er en af dem, der synes, at princippet forureneren betaler er en god ide, kan du skrive under her.

Følg med på Instagram også

Har du også læst

Leave a Reply