Mit bud på julens grønne gaveguide

Er det overhovedet nødvendigt at give gaver i en klimakrise-tid? Ja da! Her er 13 gaveforslag, der gør godt og gavn

I lang tid har der været en offentlig forståelse af, at julegaver er lig med overforbrug. Og det er også rigtigt i mange tilfælde, men lad os se på det konstruktivt: Vi står midt i en coronakrise, hvor vi har en enestående mulighed for både at give gode gaver samtidig med, at vi støtter personer og brancher, der har brug for danskernes enorme gavebudget. I år forventer danskerne f.eks. i gennemsnit at bruge 3394 kroner pr. voksen ifølge Berlingske. Det bliver samlet set et enormt gavebudget.

I stedet for at gå i Kop og Kande og købe en ny Eva Trio gryde kan vi i højere grad – og især i år – tænke mere lokalt og oplevelsesorienteret, når vi køber gaver. Særligt oplevelser er klimavenlige, og netop oplevelser knytter sig op på brancher, som lider under coronakrisen: restauranter, hoteller, festivaler, koncertsteder osv.

Og så benytter jeg selvfølgelig også lejligheden til at slå et slag for secondhandgaver, især hvis du har små børn. Vi har givet det i flere år nu, og det er (stadig) et hit at få en ’ny’ dino – også selvom den ikke kommer i en fancy papæske.

Jeg har nedskriblet forslag til gaver, som du selv kan ønske dig – eller forslag til, hvad du kan købe til æstetikeren, livsnyderen, aktivisten, læsehesten og til dem, som ønsker sig fysiske ting i gave. Til fri afbenyttelse! Jeg håber, du finder inspiration.

Gaveforslag:

 • Skovbevis til naturelskeren. Den danske natur er under pres. Meget lidt er beskyttet, og det, der er tilbage, forsvinder hurtigt. Det kan man gøre noget ved ved at give et skovbevis til ham/hende, der ikke mangler noget. Jeg fik selv et sidste år, og motivet er så flot, at det hænger fremme.
 • Gavekort til din yndlings secondhand-shop (garanteret startet af en sej iværksætter, som vil sætte pris på støtte i en svær tid)
 • Lokalt produceret drikke lavet af små selvstændige, f.eks. Botanisk Gin som kommer i de smukkeste flasker.
 • Gavekort til din yndlingsrestaurant
 • Gavekort til hotelophold /spa – hvem vil ikke sætte pris på en gave, hvor der er udsigt til selvforkælelse? Jeg selv har booket med en veninde til januar, og det er skønt at have et ophold at se frem til i denne mørke tid.
 • Gavekort til massage eller ansigtsbehandling.
 • Bøger – min personlige favorit. Der er altid bøger at ønske sig. I år ønsker jeg mig bl.a. Ditte Gieses og Anne Sofie Allarps nye ‘Breve til Livet’, Elena Ferrantes ‘Voksnes Løgnagtige Liv’ og Barack Obamas nye, anmelderroste biografi.
 • Gamle bøger fra yndlingsantikvariaten – fordi bøger med historie også kan noget.
 • Medieabonnementer, der giver adgang til god, læsværdig og grundig journalistik. Jeg selv holder (af) Information og Zetland, som lige nu kører julegavetilbud.
 • Blomster-abonnement f.eks. herfra
 • Ler og værktøj til at lave din egen, unikke kop
 • Gavekort til at lære noget nyt eller et kommende kursus.
 • En smuk hjemmelavet dukke til barnet i familen. Jeg overvejer selv en dukke til min pige på snart tre år fra dytige Katrine fra Little Kin Studio (når/hvis der kommer flere på shoppen inden jul), jeg synes, de er SÅ smukke.

Og mens jeg var i gang med at skrive denne liste, ser jeg, at Signe Wenneberg netop i dag, har skrevet en endnu mere udførlig guide til 10 bæredygtige gaver. Læs her og bliv inspireret til dit næste julegaveindkøb.

Er der noget på listen, jeg mangler? (Sikkert, og ligger du inde med noget, så skriv det endelig i kommentarfeltet nedenfor.)

Intet af ovenstående er sponsoreret.

Følg med på Instagram også

Har du også læst

Leave a Reply