Investeringer er min nye form for klimaktivisme

Jeg har fået en ny hobby under corona: Investeringer. Og det er vildt spændende. Hermed et lille skriv om min motivation til dig, der overvejer at gå i samme retning, plus et par bog- podcast og profilanbefalinger, der fik mig i gang.

Forleden, da jeg var ude at gå min daglige tur ned til vandet (ny rutine under corona), hørte jeg en interessant udtalelse fra forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen, som medvirkede i podcasten Ophelia Invest, som jeg er begyndt at lytte til på mine daglige ture. Hun blev til sidst i programmet spurgt om, hvad hun mente, er det bedste man kan gøre for sig selv set med privatøkonomiske briller. Hendes svar lød:

”Brug noget mere tid på dine penge. Man skal passe på, at man ikke kun interesserer sig for, hvor man kan spare penge, fordi så ender det med at man samler 1 kroner op af fra fortovet, mens tusindkroner sedlerne flyver forbi ørene på dig”

”Det er ok at interesse sig for sparetips, men du skal også bruge tid på, hvordan du kan tjene penge og få dine penge til at yngle,” sagde hun.

Den ramte. Ikke mig personligt, men nok mere mit køn. Det er bevist, at kvinder investerer langt mindre end mænd. Til gengæld viser undersøgelser, at de er bedre til det, fordi de er mindre risikovillige og langsigtede investorer.

”Kvinder sælger secondhand-børnetøj. Mænd investerer” var et andet meme, jeg så et sted på Instagram, og selvom nogle vil mene, at det både er forsimplet og karikeret, så er min påstand, at der er noget om snakken.

Heldigvis er der de seneste år kommet massivt fokus på at få kvinder til at investere mere, og jeg er også selv begyndt. Jeg startede ud i efteråret sidste år og er stadig nybegynder og derfor ikke i en position til at give gode råd om investeringsdelen, andet end jeg at jeg synes, det er sjovt og et emne, som jeg er vildt nysgerrig på at blive klogere på.

Det er blevet lidt til en ny hobby i en ellers jævnt kedelig tid.

Måske også fordi jeg ser det som en ny slags klimaaktivisme. Jeg har fokus på at forbruge mindre, spare pengene, og i stedet investere dem. I virksomheder og brancher, som jeg tror på har en plads i en fremtidig verden.

Jeg er vokset op med at se investeringer som:

  • Noget velhavende mennesker udelukkende gjorde
  • Noget meget risikofyldt
  • Noget man skulle være ekspert i for at være en del af

Med andre ord: Ikke noget for mig. Indtil sidste år.

Alle kan være med på investeringsrejsen

Min interesse for investeringer blev for alvor sparket i gang, da jeg læste bogen Investér i Livet i foråret sidste år, som jeg tidligere har anbefalet. Bogen gjorde, at jeg også tilmeldte mig kurset her af selv samme forfatter, som er selvlært investor, og nu kan leve af det (og som jeg varmt kan anbefale, hvis man er nybegynder). Og siden er jeg blevet klogere på fakta, som modbeviste mine tre ovenstående fordomme:

  • At investeringer ikke behøver at starte med tusindvis af kroner. Man kan starte fra 500 kroner om måneden i en månedsopsparing. At selvom markedet svinger over årene, så har markedet i gennemsnit steget med over 7 procent årligt de seneste 50 år.
  • At investeringer ikke kun er risikofyldt Det er det selvfølgelig, men det er der så meget i livet, der er. Det er også risikofyldt at spille Lotto hver lørdag i et år. Hvis du bruger 50 kroner hver uge i 52 uger bliver det til knap 2600 kroner, som du risikerer at bruge, og hvor der absolut ingen sikkerhed er for gevinst. Men det taler vi ikke om som ‘risiko.’ Det er også risikofyldt at købe fast ejendom. Men mange af os ender med at tjene penge på det. Hvis du er langsigtet investor og spreder dine aktier i forskellige sektorer, så er du godt på vej frem for at sætte et stort beløb i en enkelt aktie, som er langt mere risikofyldt.
  • At man skal være ekspert i investeringer for at være en del af gamet. Det passer heller ikke. Jeg har efterhånden set og læst om masser af (især) kvinder, som jeg kan spejle mig i, som har haft succes med investeringer uden at være eksperter.

Jeg er som sagt nybegynder i investerings-gamet, og jeg kan heller ikke pt sætte store summer til side hver måned til investeringer (endnu). Men jeg er i gang. Jeg prioriterer det. Jeg bliver klogere hver dag. Og jeg elsker ideen i at have oprettet en frihedskonto, som – måske på sigt- kan blive til en del penge, men især at være med til at ‘stemme’ på de virksomheder man tror på med sine penge.

Her til en start har jeg oprettet en månedsopsparing i Nordnet, hvor jeg overfører et fast beløb hver måned, som bliver investeret i et Index. Det har jeg gjort, fordi det er let, og fordi jeg ikke skal foretage mig noget, når først det er sat op. Det kører automatisk. Mine penge bliver investeret for mig, og de bliver spredt i forskellige sektorer, og jeg har allerede tjent penge i de tre måneder, jeg har været i gang. Sideløbende er min plan at købe enkeltaktier også, og det er jeg pt ved at sætte mig ind i, hvad mine første aktier skal være.

Anbefalinger til at blive klogere

Hvis du er kommet så langt som hertil, er det nok fordi, du også er interesseret? Og hvis du ligesom mig starter relativt fra scratch vil jeg komme med de anbefalinger til de medier og platforme, som har gjort mig klogere.

Investerer du? Og hvilke inspirerende profiler/bøger kan du anbefale? Del meget gerne herunder.

*Jeg har modtaget de tre bøger som anmeldereksemplarer.

Har du også læst

Leave a Reply